Honeypot!? Juice jacking!? Nee, dit is niet voor de ontbijttafel...

Cybercrime is er in allerlei vormen. Zo hoor je regelmatig in het nieuws iets over bijvoorbeeld DDoS-aanvallen. En bijna iedereen kent wel iemand die een phishingmail heeft ontvangen. De top 3 van minst bekende cybergevaren zal waarschijnlijk voor glazige blikken zorgen bij de meeste van ons. Want zeg nou zelf, honeypot en juice jacking lijken meer met het ontbijt te maken te hebben dan met cyber. Toch?

Tijd om daar verandering in te brengen. In dit artikel leggen we je graag uit wat een honeypot en juice jacking is, zodat je weet waar de cyberexperts het over hebben.

Honeypot

Letterlijk vertaald is dit een honingpot. De naam is ook niet zo gek gekozen, want net als een pot honing heeft die een bepaalde aantrekkingskracht. Honeypots zijn neppe, maar echt-lijkende internetservers die gebruikt worden om hackers aan te trekken. Dit systeem stelt zich bewust kwetsbaar op voor bijvoorbeeld een virus of een aanval en legt de activiteiten van hackers vast. Door die informatie te analyseren, kan je jouw systemen beter beveiligen.

Juice jacking

Het is natuurlijk erg gemakkelijk: even je mobiele telefoon opladen bij een publiek oplaadpunt. Goede service! Of toch niet? Weet dat hier risico’s aan verbonden zijn. Gegevens kunnen van jouw telefoon afgehaald worden of jouw telefoon krijgt hierdoor een virus binnen. Dit kan gebeuren als in de oplaadpaal een kleine computer is geplaatst. Deze computer is niet zichtbaar maar zorgt er dus voor dat data uit je telefoon gestolen kan worden. Deze vorm van cybercrime wordt juice jacking genoemd. Je kunt dus beter thuis je telefoon opladen terwijl je zelf geniet van een heerlijk ontbijtje met een glas vers geperste jus d’orange!

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Bekijk al het nieuws

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.