Het coronavirus in Nederland: wat betekent dat voor je onderneming?

Het coronavirus grijpt momenteel om zich heen. Inmiddels heeft het ook Nederland bereikt. Een groot gevaar voor de volksgezondheid, maar óók voor het Nederlandse bedrijfsleven. We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden over het virus en je bedrijf op een rij.

Hoe groot de impact van het coronavirus daadwerkelijk gaat zijn, is lastig in te schatten. Vergelijkbare virusuitbraken – zoals SARS in 2002 – zorgden in ieder geval voor miljarden aan economische schade wereldwijd. Maar omdat de Chinese economie nu meer verweven is met de mondiale economie dan toen, zullen de economische effecten waarschijnlijk ook groter zijn.

Hoe raakt het coronavirus de Nederlandse economie?

Voordat het virus in Nederland was vastgesteld, raakte het vooral Nederlandse bedrijven die zakendoen met Chinese partners of leveranciers uit andere besmette landen. De automotivebranche heeft een sterke link met China. Nederland is namelijk een van de handelspoorten van het land om de Europese markt te bereiken.

Nu ook in Nederland meerdere personen besmet zijn, komt de binnenlandse toevoer van materialen in gevaar. Bovendien ontstaat hiermee de kans dat werknemers ziek worden. De omvang van de economische impact hangt voor het grootste deel af van hoe sterk het virus zich verspreidt en hoe lang een eventuele pandemie aanhoudt.

Wat kan ik doen om eventuele schade te beperken?

Het is altijd verstandig om als ondernemer te weten met wie je zaken doet. Wie zijn je leveranciers en waar komen ze vandaan? Als je dit weet, kun je als slimme ondernemer op tijd een alternatief zoeken. Daarnaast is het uiteraard verstandig om je risico’s te spreiden. Door bijvoorbeeld niet met één leverancier zaken te doen. Maar met meerdere. Zodat je niet afhankelijk bent van één partij, met alle gevolgen van dien als er bij die partij iets misgaat.

Raakt het coronavirus jouw bedrijf?

De overheid biedt Nederlandse bedrijven een interessante regeling aan voor werktijdverkorting. Mocht je door een uitbraak van het coronavirus je personeel tijdelijk niet of minder kunnen inzetten, dan kun je onder bepaalde voorwaarden werktijdverkorting en een WW-uitkering voor je personeel aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Keert mijn Ziekteverzuimverzekering nog uit?

Heb je zieke medewerkers door het coronavirus? Dan is er gewoon dekking op onze Ziekteverzuimverzekering. De oorzaak van de ziekte is hierbij niet relevant namelijk. Dus als medewerkers ziek thuis zitten omdat zij besmet zijn met het coronavirus, dan ben je als werkgever gewoon verzekerd als je een Ziekteverzuimverzekering hebt afgesloten bij ons. Let op: is er een andere reden waarom je medewerkers thuis zitten, dan is er geen dekking. Denk hierbij aan een tijdelijke bedrijfssluiting of bij preventie quarantaine van medewerkers die mogelijk besmet zijn. Verder blijven de uitsluitingen zoals opgenomen in onze polisvoorwaarden van kracht, zoals ziekte door opzet of ziekte door het deelnemen aan een misdrijf.

Ik loop inkomsten mis als gevolg van het coronavirus. Ben ik hiervoor verzekerd op mijn bedrijfsschadeverzekering?

Nee. Je bent verzekerd voor bedrijfsschade als jouw gebouw door bijvoorbeeld brand, sneeuwdruk, storm of neerslag beschadigd raakt waardoor je bedrijfsactiviteiten stil komen te liggen. Er moet dus sprake zijn van een beschadiging aan het bedrijfsgebouw. Dat is niet het geval bij zieke medewerkers. Het is daarom goed om na de denken over alternatieve vormen van werken en de richtlijnen van het RIVM goed op te volgen.

Bereid je voor als je op reis gaat.

Ga je op pad voor je bedrijf of laat je een medewerker reizen voor het werk?

Let dan op dat de eindbestemming geen negatief reisadvies heeft. De kans op een besmetting is reëel. Weet dat jouw werknemer mag weigeren om naar het risicogebied te reizen. Dit is wettelijk geregeld. En dat als je hierover in conflict komt met jouw werknemer, je als werkgever moet aantonen dat er geen sprake was/is van een onveilige situatie.

Vragen?

Heb je nog vragen over de risico’s die het coronavirus kunnen hebben voor jouw bedrijf? Laat het ons weten via dit speciale formulier. Wij beantwoorden jouw vraag dan zo snel mogelijk!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.