Jan van de Burgwal: "Onze mensen hebben een hart voor het bedrijf"

Jan van de Burgwal richtte in 1986 samen met zijn vrouw Marian Van de Burgwal Aanhangwagens in Lelystad op: een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop, verhuur, reparatie en het onderhoud van aanhangwagens en trailers. Onder hetzelfde dak bevindt zich ook Van de Burgwal Bedrijfsautoinrichtingen. Hier worden bestelauto’s omgebouwd tot mobiele service- of werkplaatsauto's. Klanten kunnen bij van de Burgwal ook terecht voor caravanonderhoud en de import van aluminium oprijplaten.

Een hectische start

Hoewel Van de Burgwal een fijne baan had als Chef Werkplaats bij een garagebedrijf, heerste bij hem al jaren de wens om voor zichzelf te beginnen. Van de Burgwal: “Eigenlijk was het plan om mijn eigen garagebedrijf op te zetten, maar ik wilde niet concurreren met mijn toenmalige werkgever. Daarom ontstond het idee voor een aanhangwagenbedrijf.” Van de Burgwal besloot nog niet meteen te stoppen met zijn toenmalige baan, omdat hij zijn bedrijf eerst van de grond af wilde krijgen. Het waren drukke en lange werkwerken voor Van de Burgwal, maar hij is blij met hoe het is gelopen: “Met behulp van mijn toegewijde vrouw is het uiteindelijk gelukt een financieel gezond bedrijf op te kunnen starten.”

Eerste BOVAG-aanhangwagenbedrijf

Al snel na de oprichting was het voor Van de Burgwal en zijn vrouw duidelijk dat zij zich wilden profileren met hun professionaliteit en kwaliteit. Van de Burgwal: “Daarom besloten we ons aan te sluiten bij BOVAG. We waren het eerste BOVAG-aanhangwagenbedrijf in Nederland.” In het kantoor prijkt een foto aan de muur waarop de overhandiging van het allereerste BOVAG-schild te zien is. Inmiddels heeft Van de Burgwal veel grote merken onder één dak en is hij specialist in het repareren en onderhouden van aanhangwagens en trailers: “Voor ons is geen reparatie te gek. We hebben een fijne werkplaats en goed opgeleide mensen, dus we hoeven nooit iets uit te besteden.”

Een simpel concept

Op drukke zaterdagen worden soms wel meer dan zestig aanhangwagens verhuurd. Van de Burgwal is er van overtuigd dat geen ander bedrijf in Nederland zoveel aanhangwagens verhuurt. Volgens Van de Burgwal is er geen geheime succesformule voor de groei van het bedrijf: “Wij hanteren gewoon een supersimpel concept in dit bedrijf: we werken met eerlijke en correcte mensen die een hart hebben voor het bedrijf.” Daarnaast stelt van de Burgwal zich heel laagdrempelig op: “Wij rekenen bijvoorbeeld geen borg voor het huren van aanhangwagens.” Op de vraag of van de Burgwal dit geen groot risico vindt, antwoordt hij: “Bij de beste boer gaat ook wel eens een koe dood. Bovendien beperken we het risico door klanten bij het huren van een aanhangwagen een goed en weloverwogen advies te geven.”

Uitbreidingsplannen

De luchtfoto’s uit 1987 en 2005 in de gangen van het bedrijf maken de groei van de afgelopen jaren duidelijk. Waar het bedrijf ooit begon met ‘slechts’ 860 vierkante meter, is het inmiddels aanzienlijk groter: het bedrijf beslaat nu een terrein van anderhalve hectare. Van de Burgwal is ook niet van plan het hierbij te laten. Tijdens een rondleiding over het terrein wijst hij een stuk grond aan dat beschikbaar is voor uitbreidingsplannen: “Ik wil aan de overkant van het terrein graag de voorraad opstallen. Ook spelen we met de gedachte hier een hal te bouwen, zodat de aanhangwagens in goede conditie blijven.”

Verzekerd bij de branche

Hoewel Van de Burgwal sinds de oprichting van de afdeling aanhangwagens is aangesloten bij de BOVAG, is hij pas sinds enkele jaren verzekerd bij Bovemij. Nadat zijn voormalige verzekeraar steken liet vallen, besloot van de Burgwal zijn zakelijke verzekeringen af te sluiten bij de financieel dienstverlener uit de branche: “Dat was een goede keuze: een branchegespecialiseerde dienstverlener kan veel beter verzekeringspakketten toesnijden op ons bedrijf dan een reguliere verzekeraar.” Daar voegt van de Burgwal nog aan toe: “Een polis verkopen kan iedereen, maar het geven van het juiste advies kan alleen een specialist met ervaring.”

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.