Stoppen met je bedrijf? Vraag de compensatieregeling van het UWV aan 

Je hebt een goed lopend bedrijf, maar eens is het tijd om met pensioen te gaan. Heb je niemand die het kan overnemen? Dan zal je het bedrijf moeten beëindigen. De transitievergoeding die je in zo’n geval aan je personeel moet betalen, kan behoorlijk hoog zijn. Gelukkig heeft het UWV hier een compensatieregeling voor.  

Werkgevers moeten een transitievergoeding betalen aan werknemers van wie de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever is beëindigd of niet is verlengd. Dus ook wanneer de onderneming wordt beëindigd, want daarmee ontsla je al je personeel. De compensatieregeling van het UWV houdt in dat je de transitievergoeding (deels) terugbetaald krijgt. Let op, je krijgt alleen compensatie als je de vergoeding al hebt betaald. 

Pensioen, overlijden en stoppen door ziekte

De compensatieregeling geldt voor wanneer je jouw bedrijf stopt om met pensioen te gaan, maar ook als je onverhoopt komt te overlijden en het bedrijf daardoor niet wordt voortgezet. In dat geval kunnen de erfgenamen of medewerkgevers deze compensatie aanvragen. Overigens komt er waarschijnlijk in de zomer van 2022 een compensatieregeling voor wanneer je jouw bedrijf moet stopzetten door ziekte. 

Scherpe criteria 

Er zijn wel regels en voorwaarden verbonden aan het aanvragen van de compensatie. Zo mag je gemiddeld niet meer dan 24 medewerkers hebben en moet voor minstens één van hen een ontslagvergunning zijn aangevraagd bij het UWV. En je kan alleen een compensatie aanvragen als je de AOW-leeftijd hebt bereikt of binnen zes maanden bereikt. Verder worden transitievergoedingen alleen gecompenseerd als ze na 1 januari 2021 zijn betaald. Het UWV stelt trouwens ook eisen aan de termijn waarop je de vergoeding moet hebben betaald en waarbinnen je de compensatie hoort aan te vragen. 

Meer informatie

Heb je vragen over wat de compensatieregeling voor jou kan betekenen? Of zit je met andere vragen die over het beëindigen van je bedrijf gaan? Bovemij Rechtshulp helpt je graag. Ook met andere arbeidsrechtelijke vraagstukken. Neem contact op via 024 366 65 45 of rechtshulp@bovemij.nl

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.