Maak van Black Friday geen Black Screen Friday

Afgelopen vrijdag was het Black Friday, de dag die bekend staat als de dag waar winkels speciale aanbiedingen hebben als startschot voor de aankomende feestdagen.

Black Friday is ook het startshot voor de drukste maand voor cybercriminelen die op slinkse manieren je gegevens willen stelen.

Verstopt in de aanbiedingenstroom

Tijdens de feestdagen overstroomt je inbox vaak met e-mails van winkels en bedrijven met tijdelijke aanbiedingen. De perfecte kans voor een cybercrimineel om jouw gegevens of de gegevens van je klant buit te maken via een phishingmail, vermomd als geweldige deal. Juist tijdens de feestdagen loop je extra risico om slachtoffer te worden van cyberciminialiteit. Wist je dat het aantal fraude-incidenten met 50% stijgt in de laatste maanden van het jaar?

Eén klik is al voldoende

Meestal stuurt een link in een e-mail je door naar een nep website, waar je in ruil voor een hoge korting je gegevens moet invullen. Maar dat is lang niet altijd het geval, het klikken op een link, en soms al het openen van de e-mail, kan cybercriminelen ook een ingang geven in je systeem. Voor je het weet zijn jouw gegevens en die van je klant verdwenen of wordt je volledige netwerk gekaapt. In dat geval kun je een zwart scherm krijgen op Black Friday. Het kan iedereen overkomen. Zo weet ook Erik Beets van garage Bosch Car Service Bertus Beets in Purmerend, lees hier zijn verhaal.

Dure feestdagen

De risico’s zijn groot. Is je zakelijke netwerk gehackt? Dan lopen de kosten snel op. In het ergste geval wordt je netwerk gegijzeld en krijg pas weer toegang als je het losgeld hebt betaald. In de tussentijd heb je geen toegang tot je netwerk en wordt het je onmogelijk gemaakt om je klant te helpen en loop je omzet mis. Zijn de gegevens van je klant gestolen en belanden deze op straat? Dan is er sprake van een datalek en loop je ook nog eens het risico op een boete als je dit lek niet meldt. Al deze kosten wegen nooit op tegen het geld wat je met een aanbieding bespaart.

Blijf digitaal veilig

Om mobiliteitsbedrijven te beschermen tegen de gevolgen van cybercriminialiteit heeft Bovemij eind maart 2018 het Digitaal Veilig Pakket gelanceerd. Met het pakket krijg je inzicht  in je kwetsbaarheden en ben je verzekerd van hulp en een vangnet voor schade als jij of je medewerker die te mooie deal toch niet kon weerstaan.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.