Ga voor brandveilige coronaschermen

Veel ondernemers gebruiken plexiglas schermen om hun winkel of de werkplekken in hun bedrijf coronaproof te maken. Uit veiligheidstesten blijkt echter dat dit materiaal niet brandveilig is. Wij adviseren daarom te kiezen voor een alternatief.

Om te kunnen werken volgens de overheidsrichtlijnen kochten ondernemers de afgelopen periode massaal plexiglas in. Dat is veilig voor medewerkers en klanten, was de gedachte. Als het om verspreiding van het coronavirus gaat wel, maar als dit materiaal in aanraking komt met vuur, vat het binnen enkele seconden vlam. Wat kun je hier als ondernemer aan doen?

In vlammen op

Er bestaan geen verzekeringsrichtlijnen voor het gebruik van coronaschermen. Acrylaat (oftewel plexiglas) gebruiken is dus toegestaan en heeft in principe geen gevolgen voor je dekking. Toch is het de vraag of je het wilt gebruiken in je bedrijf, gelet op de testen die ermee gedaan zijn. Bovendien kunnen brandveilige coronaschermen wel onderdeel zijn van eventuele preventiemaatregelen die wij opleggen om brandschade te voorkomen of beperken.

Alternatieve materialen

Uit dezelfde test blijkt dat polycarbonaat (Lexan) en gehard veiligheidsglas wél goed tegen de vlammen kunnen. Op het scherm van polycarbonaat kwamen zwarte plekken. Het geharde veiligheidsglas bleef zelfs onaangetast. Beide materialen kun je prima gebruiken om je bedrijf coronaproof te maken. Toch liever plexiglas? Zorg dan dat je plexiglas kiest met een B1-certificaat. Dat voldoet aan de veiligheidsnormen op het gebied van brandbaarheid.

Wil je meer tips om brandschade te voorkomen? We hebben een pagina vol tips en maatregelen die je kunt nemen. Liever persoonlijk advies op maat? Neem dan contact op met je accountmanager.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.