Eric Huitink: "Een praatje kan bij iemand al flink opluchten"

Hoe houd je het ziekteverzuim van je medewerkers zo laag mogelijk? Een extra relevante vraag in coronatijd. Bij autobedrijf Huitink in Groenlo zorgen ze dat de medewerkers het zoveel mogelijk naar hun zin hebben. Eigenaar Eric Huitink legt uit hoe hij dat voor elkaar probeert te krijgen.

‘Je kunt allerlei maatregelen treffen om je medewerkers gezond te houden’, vertelt Eric, ‘maar voorkomen dat ze ziek worden, gaat simpelweg niet. Daar komt een behoorlijke dosis geluk bij kijken. Ik zal daarom ook niet snel zeggen dat wij zulke bijzondere dingen doen in ons bedrijf. We doen wat we kunnen en alle kleine beetjes helpen.’

Goede arbeidsomstandigheden

Bij autobedrijf Huitink zijn de arbeidsomstandigheden prima in orde. Er is vloerverwarming, veel licht en de temperatuur in het bedrijf is aangenaam. Eric: ‘Niemand vindt het fijn om in de kou te werken. Als werkgever hoor je een prettige werkomgeving te creëren. Zowel voor de mensen op kantoor als voor onze negen monteurs in de werkplaats. We zorgen ervoor dat iedereen ook veilig kan werken. Qua gereedschap, maar momenteel ook met extra maatregelen, zoals anderhalve meter afstand.’

Fijne werksfeer

Wat Eric verder belangrijk vindt, is een goede werksfeer. Door corona gaat het momenteel niet, maar voorheen aten alle collega’s hun lunch gezamenlijk in de kantine. Die lunchmaaltijd hoefden ze niet mee te nemen van thuis. ‘Gewoon, gezellig samen eten. Iedereen pakt een boterham en smeert erop wat hij lekker vindt. Dat hoort erbij! Twee jaar terug hebben we een telefoonregel ingevoerd. Dat vond ik nodig, want de helft zat tijdens de lunch alleen maar met die telefoon te spelen. Nu is de afspraak dat we van het halfuur dat we hebben, minstens twintig minuten met elkaar doorbrengen. Etend of pratend. Als je wilt, mag je daarna je telefoon tevoorschijn halen. Dat komt de werksfeer enorm ten goede.'

Poolshoogte nemen

Ziekte bij een werknemer kan ook ontstaan door mentale problemen. Een lastige privésituatie kan daaraan ten grondslag liggen. Eric houdt zijn medewerkers daarom goed in de gaten en neemt poolshoogte als hij vermoedt dat er iets speelt. ‘Een praatje kan bij iemand al flink opluchten. Daar gaan we ook absoluut niet iets formeels van maken, juist niet. Dat werkt denk ik averechts. Gewoon even checken hoe het gaat. Handjes in de zakken, kop koffie erbij – wat mij betreft is dat de beste manier. Maar dat kan voor iedereen anders zijn.'

Wil je meer weten over ziekteverzuim tegengaan? Lees dan eens deze vijf tips.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.