De NOW-regeling 2.0: dit moet je weten

De vrijheden nemen toe, maar ook de komende periode kun je als ondernemer last blijven houden van de gevolgen van de coronacrisis. De overheid komt daarom met een nieuwe Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Dit moet je weten over die nieuwe regeling.

Vier maanden

De bestaande NOW-regeling wordt met vier maanden verlengd, vanaf 1 juni. Dat houdt in dat je een tegemoetkoming voor de loonkosten kunt aanvragen voor de maanden juni, juli, augustus en september 2020. Lijd je in die vier maanden minstens 20% omzetverlies? Dan kom je in aanmerking voor de NOW 2.0. Daarmee krijg je maximaal 90% van de loonsom vergoed.

Verschillen

Ten opzichte van de eerste NOW-regeling zijn er een paar wijzigingen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Bedrijven die van de NOW 2.0 gebruikmaken, mogen geen bonussen uitbetalen of dividend uitkeren. Ook mogen zij geen eigen aandelen inkopen.
  • Voor seizoensgebonden bedrijven wordt het eenvoudiger om tegemoetkoming aan te vragen.
  • De opslag op loonkosten gaat van 30% naar 40%.
  • Bedrijven moeten hun werknemers stimuleren om aan bij- en omscholing te doen.

Ontslag

Een heikel punt bij deze nieuwe noodmaatregel was de ontslagboete. Net als bij de eerste NOW-regeling geldt dat je geen recht op subsidie hebt als je een werknemer om bedrijfseconomische redenen ontslaat. Eerst gold dat daarbovenop nog eens een boete kwam van 50% van de loonsubsidie. Deze boete leek bij het nieuwe noodpakket volledig te verdwijnen, maar dat is niet het geval. Werkgevers die meer dan twintig mensen ontslaan en geen akkoord hebben met de vakbond, moeten niet alleen de subsidie terugbetalen, maar krijgen ook een boete van 5% over die subsidie.

Vanaf 6 juli kun je de NOW 2.0 aanvragen. Meer weten over deze regeling? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.