Update plexiglas in de auto: wat mag wel en niet?

Wat zijn precies de regels voor het gebruik van tussenschotten, plexiglas of andere afbakeningen in de (les)auto? Met name rijschoolhouders en autobedrijven vragen ons hier regelmatig naar. Eerder schreven we dat je ze mag plaatsen onder bepaalde voorwaarden en dan nog steeds verzekerd bent. De RDW scherpt de regels nu wat verder aan.

Het lijkt een prima oplossing: een schotje plaatsen tussen bestuurder en de achterbank of tussen de bestuurder en de bijrijder, om zo veilig met meer in de auto te kunnen. Corona krijgt dan geen kans, dus wat virusverspreiding betreft is iedereen veilig. Toch is de RDW bezorgd over de andere risico's die je hierdoor in de auto loopt en komt daarom met aanvullende voorwaarden. Het schot tussen bestuurder en bijrijder wordt verboden, omdat daar te veel risico's aan kleven. Afscherming tussen de zitrijen mag wel, maar volgens aangescherpte regels.

Regels op een rij

De belangrijkste regel blijft logischerwijs gehandhaafd: het zicht mag niet belemmerd worden. De bestuurder moet door de voorruit en zijruiten kunnen kijken. Tussen de eerste en tweede zitrij mag je een afscherming plaatsen, als je aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldoet:

  • De afscherming mag bestaande veiligheidssystemen als gordels en airbags niet in de weg zitten.
  • Je moet een rechterbuitenspiegel hebben.
  • De afscherming moet goed bevestigd zijn. Hij mag niet los op de zitplaats leunen en moet eenvoudig te verwijderen zijn.
  • In geval van nood moet je de auto snel kunnen verlaten.

Deze regels sluiten aan bij de voorwaarden die wij stellen voor de dekking op onze autoverzekeringen.

Géén plexiglas

Aan het materiaal van het tussenschot stelt de RDW strengere eisen. Plexiglas mag niet, omdat dit kan scheuren of breken bij een aanrijding. Er ontstaan dan scherpe randen, waardoor inzittenden van de auto gewond kunnen raken. Ook andere materialen die versplinteren zijn niet toegestaan. Wat wél mag, is polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal dat niet versplintert.

Een tussenschot plaatsen mag dus nog altijd, maar alleen als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet. Als je het doet, houd dan rekening met deze voorwaarden en blijf bovendien je gezonde verstand gebruiken.

Preventietips

Een inbraak, diefstal, waterschade, brand, fraude, ziekte van een medewerker. Het kan iedereen overkomen… of niet? Risico’s loop je elke dag. Met onze preventietips helpen we je om je risico's beheersbaar te krijgen en te houden, en de kans op schade zo veel mogelijk te beperken.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.