Renate Leander: 'Vrouwen moeten zichzelf niet onderschatten'

Renate Leander is lid van de Raad van Bestuur van Bovemij en doorliep meerdere functies bij deze financiële dienstverlener voordat zij toetrad tot de directie. Tegenwoordig is zij verantwoordelijk voor onder andere de operatie, communicatie, ICT en HR binnen Bovemij. Voor de Ladies Special 2018 van Automobiel Management werd zij door Michael van Wijngaarden geïnterviewd.

Na het afronden van haar studies Management, Economie en Recht aan de HEAO en Economie aan de Radboud Universiteit kwam Renate Leander ‘eind vorige eeuw’ in contact met Bovemij. Zelf vindt zij het ook ‘best wel bijzonder’ dat ze al zo lang bij één werkgever actief is. “We hebben als directie wel de visie dat je je moet blijven doorontwikkelen. Dat geldt voor iedereen in het bedrijf.” Alhoewel Leanders belangstelling initieel lag bij het ‘zakelijke’ aspect van bedrijfskunde, kwam ze al vrij vroeg in haar carrière terecht bij human resources. “Als buitenstaander vond ik dat nogal soft, maar ik ben er inmiddels achter dat goede mensen en de hele HR-discipline erachter enorm belangrijk zijn. Sterker nog, het succes van een onderneming staat of valt met de samenwerking tussen collega’s.”

Aan de slag

Die samenwerking motiveert Renate Leander elke dag weer om aan de slag te gaan. “Het draait om de mensen en de verbinding met de doelen die we samen bereiken. Ik wil mijn kennis en kunde met iedereen binnen dit bedrijf delen, om te stimuleren dat mensen hun eigen werk gaan inrichten en de samenwerking zoeken met anderen. Medewerkers hebben die vrijheid en die kunnen ze pakken ook. Graag zelfs. Ik wil hun talent juist losmaken en het volledige potentieel van de organisatie structureel benutten.” Daarom zijn er inmiddels ook verschillende programma’s ontwikkeld die zelfstandigheid en zelfredzaamheid bevorderen. “In die zin zijn we allemaal een klein beetje ondernemer, alhoewel we liever spreken van eigenaarschap. Als eigenaar van een probleem of uitdaging kijk je breder dan je taakomschrijving. Ik vind het dan ook belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf een vorm van ambitie heeft. Stilzitten vind ik niet acceptabel; de wereld om ons heen verandert ook.” 

Concurrentiestrijd

Dat geldt in het bijzonder voor de mobiliteitsbranche. Wat vindt ze eigenlijk van die branche? “Ik heb er veel waardering voor. Iedereen lijkt elkaar te kennen en is met dezelfde passie bezig. Ja, het zijn bijna allemaal mannen. Aan de andere kant geeft dat vrouwen een voordeel, denk ik. Je moet natuurlijk wel inhoudelijk kennis van zaken hebben, maar daarnaast krijg je mensen eerder mee om van de gebaande paden af te wijken, is mijn ervaring. Mannen gaan onderling toch eerder de concurrentiestrijd aan.” Voor het overige is Leander niet bezig met de vermeende verschillen tussen mannen en vrouwen, wel met het streven naar zoveel mogelijk diversiteit. Daar is nog genoeg werk te doen, ook bij Bovemij, geeft ze toe. “De verdeling man vrouw is momenteel 50-50, dus dat is positief. Maar op management- en directieniveau is de verdeling 80-20. Aan de andere kant zie ik het ook daar veranderen; binnenkort krijgen we voor het eerst een vrouwelijke commissaris.”   

Beeldvorming

Leander noemt meerdere oorzaken voor het ontbreken van vrouwen in management- en directiefuncties. “Vrouwen kiezen in mijn beleving eerder voor parttime. Al wil dat niet zeggen dat tijdelijk in deeltijd werken een loopbaan altijd in de weg staat. Ook denk ik dat vrouwen zichzelf regelmatig onderschatten en daarom vaak niet eens solliciteren op functies waar ze heel geschikt voor zijn. En hebben ze eenmaal wél die baan, dan zoeken ze in hun omgang met collega’s meer de consensus. Dat moet ook, maar hierdoor vallen ze in een competitieve omgeving minder op. Het gaat dus meer om de beeldvorming waaraan gewerkt zou kunnen worden. Van bewuste tegenwerking en het beruchte glazen plafond heb ik in ieder geval nog nooit iets gemerkt.”

Het originele artikel is via deze link als pdf te bekijken.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.