Hoe ga je zo veilig mogelijk om met elektrische voertuigen?

Elektrische auto’s, e-bikes en heftrucks. Allemaal voertuigen die gebruikmaken van een accu. Handig, maar ze brengen ook gevaren met zich mee. Zeker bij het opladen van de accu. Met de tips in dit artikel maak je de kans op ongelukken het kleinst.

Omdat het brandgevaar van accu’s (Li-ion batterijen) bekend is, zijn veel elektrische voertuigen uitgerust met veiligheidscomponenten. Die moeten voorkomen dat het misgaat en er sluiting of hitteontwikkeling plaatsvindt, met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk om goed na te denken over opslag en oplaadpunten voor deze apparatuur. Accu’s laden kan gevaar opleveren. Daarom is het verstandig om dit alleen te doen als er toezicht is, en dus niet buiten openingstijden.

Buiten laden

Accu’s opladen kan zowel binnen als buiten. Ga na wat voor jou de beste optie is. Is je bedrijfsterrein afgeschermd met een hekwerk en wordt er na werktijd geladen? Dan kan het verstandig zijn om je laadunits buiten te plaatsen. Mocht het dan toch verkeerd gaan, dan heb je de ellende niet binnen. Kies je voor buiten laden, zorg dan dat je laadunits – indien mogelijk – op minstens vijftien meter vanaf de gevel staan. Is de gevel 60 minuten brandwerend? Dan kun je ze naast de gevel plaatsen. Vergeet ook niet de laadunit te voorzien van een robuuste aanrijdbeveiliging.

Binnen laden

Laad je de voertuigen binnen op? Neem dan de juiste voorzorgsmaatregelen:

  • Zorg voor voldoende groepen in of buiten de meterkast conform NEN1010, afgestemd op het vermogen van de laadunit(s). Dit geldt ook voor de kabels.

  • Laat de elektra aanleggen door een erkend installateur.

  • Plaats zo min mogelijk verlengsnoeren tussen de voertuigen en de laadunits.

  • Installeer voldoende optische rookmelders die gekoppeld zijn aan het inbraaksignaleringssysteem voor een snelle detectie bij een beginnende brand.

  • Kies laadpalen die zichzelf uitschakelen als het voertuig vol is.

  • Laad bij voorkeur vlak bij overheaddeuren op, zodat de brandweer bij calamiteit het voertuig eenvoudig naar buiten kan verplaatsen.

Ander accugevaar

Ook als ze niet geladen worden, kunnen accu’s ontbranden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een e-bike gevallen is en de accu daardoor een opdonder gehad heeft. Om de kans hierop te minimaliseren, raden we aan de laadtoestand (state of charge) op 30 procent of lager te houden. Zijn er gebruikte of kapotte accu’s in je bedrijf aanwezig? Sla die dan apart op in een 90 minuten brandwerende veiligheidskast die voorzien is van een gekoppelde thermische melder. En gaat het om grote hoeveelheden? Meld dit dan bij het bevoegd gezag, zodat de brandweer er vanaf weet.

Richtlijnen in aantocht

Omdat ook de verkoop van e-bikes de afgelopen jaren een behoorlijke vlucht heeft genomen, zijn er PGS-richtlijnen(PGS-37) in de maak voor de opslag van accu’s. Zodra hier meer over bekend is, brengen we je daarvan op de hoogte.

Meer weten?

Kijk hier voor meer tips over hoe je veilig omgaat met accu’s. Wil je meer weten over risicopreventie? Neem dan contact op met je accountmanager of de afdeling Operationeel Risicomanagement via preventie@bovemij.nl.

Aanbevolen artikelen

Acht tips om de kans op accubranden te verkleinen
Een fietsaccu in brand: wat is het beste blusmiddel?
Heb je een sleutelkluis? Met deze checklist ben je verzekerd

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.