In deze 3 stappen zijn je zonnepanelen helemaal tegen brand verzekerd

Stel je voor dat je duizenden euro’s investeert in een zonnestroominstallatie, om je bedrijfspand vervolgens in vlammen op te zien gaan. Door een defect of verkeerde montage kan het zomaar gebeuren. Daarom is de SCIOS Scope 12-keuring binnenkort verplicht. Met deze keuring wordt de kans op brand namelijk veel kleiner. Risicodeskundige Hugo Dekhuyzen vertelt er meer over.

“Of je nu al zonnepanelen hebt of ze wil aanschaffen, voor 1 januari 2022 moet je een SCIOS Scope 12-keuringsbewijs in handen hebben”, vertelt Hugo. “Heb je een opleveringsbewijs van Techniek Nederland, dan hanteren we een overgangsperiode en heb je een jaar langer de tijd. Let wel op, want zo’n bewijs is maximaal drie jaar geldig. Het kan dus zijn dat hij vóór 2023 verloopt. De SCIOS Scope 12-keuring heeft trouwens best wat voeten in de aarde. In deze drie stappen regel je het.”

Stap 1: bekijk onze checklist

“Elke ondernemer denkt er wel eens over na: zonnepanelen plaatsen op het bedrijfspand. Je bespaart op de energiekosten én werkt mee aan een duurzamere wereld. Maar er kleven ook risico’s aan deze duurzame opwekkers. Bekijk daarom eerst onze checklist. Er zijn namelijk een hoop dingen waar je aan moet denken voordat je panelen veilig op je dak staan. In onze checklist vind je de vijf belangrijkste.”

Stap 2: kies de juiste installateur

“Weet je welke zonnepanelen je wilt plaatsen? Kies dan bij voorkeur voor een SCIOS-gecertificeerd bedrijf. Of kies voor een Zonnekeur-installateur die de Scope 12-richtlijnen goed kent. Zo voorkom je verrassingen tijdens de latere keuring.”

Stap 3: laat je installatie checken

“Liggen je panelen op het dak? Dan is het tijd voor de keuring. Hiervoor kun je alleen bij een SCIOS-gecertificeerd bedrijf terecht. Die vind je op www.scios.nl. “Als er geen gebreken zijn, krijg je een keuringsrapport. Is er wel een complicatie, dan krijg je uiteraard advies over hoe je deze oplost.”

“Houd er trouwens rekening mee dat je de keuring elke drie jaar moet laten uitvoeren, tenzij je een andere termijn met ons hebt afgesproken. Stichting SCIOS houdt een termijn van vijf jaar aan. Die volgen wij onder de voorwaarde dat er aantoonbaar moeilijk brandbare dakisolatie (PIR/steenwol) is toegepast in combinatie met ingeschakelde vlamboogdetectie op de omvormer(s), of onder voorwaarde dat er aantoonbaar moeilijk brandbare dakisolatie (PIR/steenwol) is toegepast in combinatie met jaarlijks onderhoud conform het onderhoudsdocument van Bovemij.  

Als je aantoonbaar kunt maken te voldoen aan bovenstaande voorwaarde om in aanmerking te komen voor een keuringstermijn van 5 jaar ontvangen we hier graag een afschrift van via zakelijk@bovemij.nl. De afwijkende termijn leggen we na akkoord schriftelijk vast.”

Vlamboogdetectie

Vlambogen zijn een vorm van kortsluiting waardoor brand kan ontstaan. Als er een vlamboog aankomt, schakelt de detectie de desbetreffende string af. Hiermee is de installatie dus veiliger. Dit noemt men vlamboogdetectie.

Antwoord op al je vragen

Meer weten over de SCIOS Scope 12-keuring? Bekijk dan onze antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met je accountmanager.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.