Zonnepanelen op het dak? Dit moet je weten over de SCIOS Scope 12-keuring

Heb je een zonnestroominstallatie - in de volksmond zonnepanelen - op het bedrijfspand waarin je gevestigd bent? Dan ben je verplicht om vóór 1 januari 2022 een SCIOS Scope 12-keuring uit te laten voeren. Deze keuring is in het leven geroepen vanwege vergroot gevaar bij defecten en verkeerde montage.

We zetten de belangrijkste vragen én antwoorden over deze nieuwe keurmethode voor je op een rij.

Wie voert de keuring uit en waar let hij op?
Alleen inspecteurs van gecertificeerde inspectiebedrijven. Het overzicht van deze bedrijven vind je op de SCIOS-website. De inspecteur checkt de hele installatie op kwaliteit en defecten. Ook controleert hij of de installatie goed is gemonteerd en voldoet aan de landelijk verplichte kwaliteitsnormen.
Wat zijn de kosten van een SCIOS Scope 12-keuring?

Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen en inverters je hebt, variëren de kosten van € 450,- tot € 800,-. Dit is exclusief eventuele kosten voor constructieberekeningen of de huur van een hoogwerker.

Geldt de SCIOS Scope 12-keuring ook voor de aanleg van nieuwe zonnestroominstallaties?

Nog niet. Tot 1 januari 2023 ben je ook verzekerd als je een opleveringsbewijs van Techniek Nederland hebt. Na die datum moet je wél een SCIOS Scope 12-keuring hebben gehad.

Ik huur mijn bedrijfspand. Zijn de kosten voor de keuring voor de verhuurder of voor mij?

Wie de kosten van de SCIOS Scope 12-keuring – en de zonnestroominstallatie in het algemeen – draagt, staat in je huurcontract.

Ik heb net een SCIOS Scope 10-keuring gehad. Is de SCIOS Scope 12-keuring dan nog verplicht voor mij?

Ja, de SCIOS Scope 10-keuring omvat namelijk alleen de elektrische installatie en laat de zonnestroominstallaties buiten beschouwing.

Hoe vaak moet ik mijn installatie laten keuren?
Elke drie jaar als je bij Bovemij bent verzekerd, tenzij je een andere termijn met ons hebt afgesproken. De stichting SCIOS houdt een termijn van vijf jaar aan. Die volgen wij als je kunt aantonen dat je onbrandbaar of moeilijk brandbaar isolatiemateriaal hebt. Denk daarbij aan steenwol of en hoogwaardige PIR, zoals bijvoorbeeld Kingspan. Dit kan alleen in overleg met onze afdeling operationeel risicomanagement. De afwijkende termijn leggen we namelijk schriftelijk vast.
Ik huur een bedrijfsunit in een verzamelgebouw. Is de SCIOS Scope 12-keuring dan verplicht?

Het komt voor dat meerdere bedrijfsunits in één gebouw een eigen zonnestroominstallatie hebben. Dit vraagt om maatwerk. Maak in dit geval een afspraak met je accountmanager om de mogelijkheden te bespreken.

Moet ik de offerte, het keuringsrapport, de herstelverklaring of de nota van het keuringsbedrijf naar Bovemij sturen?
De nota hoef je niet te sturen, maar het kan zijn dat we je om het keuringsrapport of de herstelverklaring vragen. Dan kunnen wij namelijk zien of de inspecteur bevoegd is de SCIOS Scope 12-keuring uit te voeren. Je bent van een goede keuring verzekerd als je ons van tevoren laat weten met welk bedrijf je in zee wilt. Zo kunnen we je waarschuwen als hij niet de juiste certificaten heeft.

Verder is het belangrijk om het keuringsrapport en met name de herstelverklaring goed te bewaren. In geval van schade zal een schadeexpert hier namelijk naar vragen.
Controleert de SCIOS Scope 12-inspecteur ook op vlamboogdetectie?

Nee, vlamboogdetectie is geen onderdeel van de SCIOS Scope 12-keuring. Maar als je via Bovemij bent verzekerd, ben je wel verplicht om er een ingeschakeld te hebben. Vlambogen zorgen namelijk vaak voor brand. Dreigt er een vlamboog te ontstaan, dan schakelt de vlamboogdetectie de stroomkring af. Zo wordt brand voorkomen.


SCIOS Scope 10

Ook de SCIOS Scope 10-keuring is verplicht als je een brandverzekering van Bovemij hebt. Wil je meer weten over de SCIOS Scope 10 of 12-keuring? Neem dan even contact op met je accountmanager.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.