In deze 3 stappen je zonnepanelen volledig tegen brand verzekerd

Stel je voor: je investeert duizenden euro’s in een zonnestroominstallatie en ziet je bedrijfspand vervolgens in vlammen opgaan. Door een defect of verkeerde montage kan het zomaar gebeuren en dat willen we natuurlijk voorkomen. Om dit te voorkomen, is de SCIOS Scope 12-keuring verplicht. Risicodeskundige Hugo Dekhuyzen legt uit hoe je deze keuring eenvoudig regelt. 

“Of je nu al zonnepanelen hebt of ze wil aanschaffen, sinds 1 januari 2022 moet je een SCIOS Scope 12-keuringsbewijs in handen hebben”, vertelt Hugo. De SCIOS Scope 12-keuring heeft trouwens best wat voeten in de aarde. In deze drie stappen regel je het.” 

Stap 1: bekijk onze checklist 

“Elke ondernemer denkt er wel eens over na: zonnepanelen plaatsen op het bedrijfspand. Je bespaart op de energiekosten én werkt mee aan een duurzamere wereld. Maar er kleven ook risico’s aan deze duurzame opwekkers. Bekijk daarom eerst onze checklist. Er zijn namelijk een hoop dingen waar je aan moet denken voordat je panelen veilig op je dak staan. In onze checklist vind je de vijf belangrijkste.” 

Stap 2: kies de juiste installateur 

"Als je weet welke zonnepanelen je wilt, kies dan voor een SCIOS-gecertificeerd bedrijf of een Zonnekeur-installateur (InstallQ) die de Scope 12-richtlijnen goed kent. Zo voorkom je verrassingen tijdens de keuring. 

Stap 3: laat je installatie checken 

“Liggen je panelen op het dak? Dan is het tijd voor de keuring. Hiervoor kun je alleen bij een SCIOS-gecertificeerd bedrijf terecht. Die vind je op www.scios.nl. “Als er geen gebreken zijn, krijg je een keuringsrapport. Is er wel een complicatie, dan krijg je uiteraard advies over hoe je deze oplost.” 

“Houd er rekening mee dat je de keuring elke drie jaar moet laten uitvoeren, tenzij je een andere termijn met ons hebt afgesproken. Stichting SCIOS houdt een termijn van vijf jaar aan. Die volgen wij onder de voorwaarde dat er aantoonbaar moeilijk brandbare dakisolatie (PIR type B/steenwol) is toegepast in combinatie met ingeschakelde vlamboogdetectie op de omvormer(s).  

Als je aantoonbaar kunt maken te voldoen aan bovenstaande voorwaarde om in aanmerking te komen voor een keuringstermijn van 5 jaar ontvangen we hier graag een afschrift van via zakelijk@bovemij.nl. De afwijkende termijn leggen we na akkoord schriftelijk vast.” 

Vlamboogdetectie 

Vlambogen zijn een vorm van kortsluiting waardoor brand kan ontstaan. Bij een beginnende vlamboog, schakelt de vlamboogdetectie de desbetreffende string af. Hiermee is de installatie dus veiliger. Dit noemt men vlamboogdetectie. 

Antwoord op al je vragen 

Meer weten over de SCIOS Scope 12-keuring? Bekijk dan onze antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op met je accountmanager. 

Aanbevolen artikelen

Het gevaar van Li-ion accu's en de wetgeving die je moet kennen
5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen
Zorg dat je SCIOS Scope 10-certificaat op orde is!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.