7 tips om veilig om te gaan met accu's

De Lithium-ion accu’s van e-bikes zijn een bron van schone energie. Ze worden steeds veiliger, maar kennen ook risico’s. Door interne kortsluiting of hitteontwikkeling kan in uitzonderlijke gevallen brand ontstaan. Gerard van Riet, Coördinator Preventie en risicodeskundige bij Bovemij, geeft zeven tips hoe veilig om te gaan met accu’s en brand te voorkomen.

1. Laad accu's op onder toezicht

Het is verstandig om accu’s alleen op te laden wanneer er toezicht is en dus niet buiten openingstijden. Een mogelijke oplossing is om acculaders met tijdklokken aan en uit te laten schakelen. Let wel op: de verbinding tussen accu en lader is hierbij niet onderbroken. Nog beter is het om de stekker van de accu los te halen. Het heeft geen negatieve gevolgen voor de accu om het laadproces tussentijds te onderbreken

2. Zorg voor rookmelders

Gebruik rookmelders in de ruimte waar je accu’s oplaadt. Mocht er iets fout gaan, dan krijg je in elk geval een melding en kan de schade worden beperkt.

3. Gebruik goede stroomaansluitingen

Bij een slechte stroomaansluiting is er een grote overgangsweerstand en kunnen de laadstroom en -warmte toenemen, wat brand kan veroorzaken. Zorg dus voor goede stroomaansluitingen en let op de aanwezigheid van voldoende wandcontactdozen voor de acculaders. Pas op met het toepassen van (te veel) stekkerdozen/verlengsnoeren, want het eindeloos doorverbinden van deze losse stekkerdozen/verlengsnoeren kan een thermische overbelasting veroorzaken. Het is daarnaast verstandig om altijd eerst de stekker uit de wandcontactdoos te halen, voordat je de acculader loskoppelt van de accu.

4. Voer twijfelachtige accu's af

Twijfel je aan de kwaliteit van de accu of is deze beschadigd? Gebruik de accu dan niet meer, maar stel deze veilig. Een accu die gevallen is, kan schade hebben opgelopen, ook al is dat niet direct zichtbaar. Dit kan interne kortsluiting veroorzaken. Bewaar beschadigde of defecte accu’s niet bij de overige voorraad of op de werkplek. Beperk sowieso het aantal (voorraad)accu’s in je bedrijf tot een minimum.

5. Ga voorzichtig om met de lader

Als je een accu oplaadt, leg de lader dan op een stabiele plaats en op een plek waar geen vuur of vonken (door slijpen, lassen) in de buurt kunnen komen. Het is belangrijk om altijd een door de fabrikant geleverde en/of geadviseerde acculader te gebruiken.

6. Berg accu's veilig op

Berg de accu’s direct op in bijvoorbeeld een aparte brandwerende veiligheidskast of in een aparte metalen container buiten het bedrijfspand. Voor informatie over veiligheidsproducten en systemen kun je terecht bij diverse specialisten op dit gebied, zoals FSE Support, Hiltra en Asecos.

7. Lever afgedankte accu's in via Stibat

Afgedankte accu’s moeten wettelijk op de juiste manier worden ingezameld en afgevoerd. Gebruik voor afgedankte accu’s de speciale inzamelton van Stibat, die voldoet aan Europese wet- en regelgeving. Een telefoontje naar Stibat volstaat om de accu’s kosteloos bij je te laten ophalen. Wil je ook een inzamelton voor een gemakkelijke en veilige afvoer van je fietsaccu’s? Neem dan contact op met Stibat via telefoonnummer: 079 – 363 20 90 of kijk op stibat.nl.

  Meer weten?

  Voor overige informatie kun je contact opnemen met de afdeling Operationeel Risicomanagement van Bovemij,
  via e-mailadres preventie@bovemij.nl.

  Dit is een bewerkte versie van een artikel dat eerder in de BOVAGkrant verscheen.

  Bekijk al onze preventietips

  Nog niet gevonden wat je zocht?

  Of stel je vraag via…

  2
  3
  4
  Heb je een vraag?
  Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.