Voertuigvolgsystemen

Track & Tracesystemen - ook wel bekend als voertuigvolgsystemen - geven je de mogelijkheid om uw auto na diefstal te traceren en terug te halen. Track & Tracesystemen werken vaak op basis van een GPRS signaal met een GSM-abonnement. Inmiddels zijn er ook systemen die via VHF-signaal werken. Die laatste zijn iets minder nauwkeurig op het gebied van plaatsbepaling, maar vooral goedkoper per maand.

Voertuigvolgsysteem via GPS en GSM

Er zijn diverse leveranciers van de 'traditionele' voertuigvolgsystemen. De systemen worden vast ingebouwd in het voertuig en zijn voorzien van jamming detectie (conform VVS-norm).

Er zijn ook losse modules beschikbaar, dat is vooral voor proefritten en verhuurperiodes aantrekkelijk: een wisselend wagenpark kan toch eenvoudig van Track & Trace voorzien worden. Deze losse systemen zijn echter niet VbV-SCM gecertificeerd

Aan de hand van GPS en GSM is de locatie van het voertuig te traceren en kan het na een diefstal worden teruggevonden. Let er bij aanschaf van een nieuw voertuigvolgsysteem op, dat het systeem VbV-SCM gecertificeerd is en aansluit op de eisen van je polis.

Peilzenders via VHF-signaal

Inmiddels zijn er meerdere systemen, de zogenaamde 'peilzenders', die anders werken dan de traditionele GPS/GSM voertuigvolgsystemen, namelijk met VHF signaal. Dit signaal werkt volledig anders dan het GSM signaal en is bijvoorbeeld niet gevoelig voor de kooi van Faraday (bijvoorbeeld als een voertuig in een stalen container wordt geplaatst). Via de VHF signalen is het voertuig dan ook te traceren.

De toepassing van deze techniek lijkt nieuw in voertuigvolgsystemen, maar het is inmiddels al geruime tijd 'proven technology’. Deze peilzenders kunnen van toegevoegde waarde zijn, als aanvulling op een VbV-SCM gecertificeerd VVS-volgsysteem. De peilzenders zelf zijn niet SCM-VbV gecertificeerd.

Voertuigbeveiliging door terugvindsystemen

Kiwa SCM certificeert sinds 01 juni 2016 terugvindsystemen voor auto's. Een terugvindsysteem moet voertuigen binnen 24 uur in Nederland terug kunnen vinden. Terugvindsystemen zijn geschikt voor personenauto’s, bedrijfsvoertuigen en motorfietsen. 

Het VbV-keuringsvoorschrift TV01 stelt eisen aan terugvindsystemen. Voor terugvindsystemen zijn de gestelde eisen niet langer technisch inhoudelijk, maar voornamelijk functioneel. Terugvindsystemen worden daarom zowel voorafgaand aan het toekennen van de goedkeuring, als ook daarna continu beoordeeld op effectiviteit. Leveranciers van systemen die in de praktijk niet meer effectief blijken te zijn, zullen hierop aangesproken worden, en kunnen bij uitblijven van verbetering hun goedkeuring verliezen. Zo ontstaat optimale ruimte en prikkel voor voortdurende innovatie, en differentiatie in verschillende technieken.

Bekijk ook: goedgekeurde terugvindsystemen (website Kiwa)

Of stel je vraag via...
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's

Roy
Accountmedewerker