Zes vragen en antwoorden over de milieuschadeverzekering

Een brand of lekkage veroorzaakt vaak behoorlijk wat schade aan je bedrijf. En zit het tegen? Dan blijft het daar niet bij en is er ook sprake van milieuschade. Een extra strop, want de saneringskosten hiervoor zijn niet gering. Met de milieuschadeverzekering dek je deze risico’s af. In deze Q&A leggen we uit waarom deze verzekering ook voor jouw bedrijf van toegevoegde waarde is.

Tegen brand is vrijwel iedereen verzekerd. Maar waarom dan niet tegen de eventuele gevolgen van die brand? Denk aan vervuild bluswater dat de grond in sijpelt of de schadelijke gassen die vrijkomen als zomer- en winterbanden in de brand vliegen. Of aan stukjes van zonnepanelen die tijdens een bedrijfsbrand door de rook de natuur in worden geslingerd. Zeker met harde wind kan de verspreiding van deze stukjes groot zijn en daarmee ook de schade. De milieuschadeverzekering biedt hiervoor uitkomst.

1. Wanneer heb ik een milieuschadeverzekering nodig?

Een milieuschadeverzekering komt van pas als je werkt met milieugevaarlijke stoffen, niet voor eventuele saneringskosten wilt komen te staan en als je grote hoeveelheden autobanden in opslag hebt. En als je bedrijfsbrand is voorzien van material schadelijk is voor de natuur, zoals zonnepanelen.

2. Voor wie is de milieuschadeverzekering?

Alle bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen die schade aan het milieu kunnen veroorzaken, zoals olie en benzine. Onder andere dus autodealers, wasstraten en tankstations.

3. Wat is er allemaal verzekerd?

  • Schade door het vrijkomen van asbest.

  • Saneringskosten bij verontreininging door het vrijkomen van gassen, vloeistoffen of fijn verdeelde vaste stoffen.

  • Juridische hulp (verweersbijstand).

4. Ik heb een vloeistofdichte vloer of uitlekbak. Waarom zou ik toch een
milieuschadeverzekering afsluiten?

Met zo’n vloer of uitlekbak dek je een deel van het risico af, maar wat als er een klein scheurtje in ontstaat? Merk je dat direct op? Wanneer blijkt dat je milieuschade hebt veroorzaakt, moet de grond gesaneerd worden. Dat kost een hoop tijd én geld. Grote kans dat je bedrijf namelijk dicht moet tijdens de sanering.

5. Voor de schade die ik lijd als mijn bedrijf dicht moet, heb ik toch een
bedrijfsschadeverzekering?

Milieuschade valt niet onder de bedrijfsschadeverzekering. Sanering van de bodem kan zomaar een week duren. Je vaste lasten lopen in die periode door. Bovendien heb je dus geen omzet in die periode.

6. Komt milieuschade bij bedrijven vaak voor?

In Nederland zijn er in de afgelopen jaren gemiddeld enkele tientallen schades per jaar. Dat is relatief weinig, maar de kosten van die schades lopen in de tonnen. Onder deze schadelast vallen onder meer bodem- en watersanering en asbestverwijdering.

Lees hier meer over de milieuschadeverzekering.

Milieuschadeverzekering afsluiten?

Ben je al klant bij ons? Dan vind je op je productenoverzicht op mijnOndernemersportaal een compleet overzicht van de verzekeringen die je bij ons hebt afgesloten. Staat de milieuschadeverzekering daar nog niet bij en wil je deze afsluiten? Neem dan contact op met je accountmanager.

Ben je nog geen klant bij ons? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 024 751 21 31. Wij helpen je graag!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.