Noek Stevens: "Mijn werk is een uit de hand gelopen hobby"

Noek Stevens richtte in 2010 samen met zijn vrouw het bedrijf Classic Skills in Lomm op: een restauratiebedrijf voor oldtimers, klassiekers en vintage cars. In de werkplaats vervaardigen Noek en zijn werknemers door middel van authentieke machines handmatig en mechanisch carrosseriedelen van auto’s.

Een uit de hand gelopen hobby

De passie voor oldtimers, klassiekers en vintage cars werd bij Noek al op jonge leeftijd gewekt; op zaterdagen was Noek altijd te vinden bij een vriend van zijn vader om samen met hem te hobbyen met oldtimers. Noek: “Ik kreeg er al snel geen genoeg van en kwam ook steeds vaker ’s avonds en in het weekend langs om oldtimers op te knappen. Uiteindelijk heb ik de hobby mee naar huis genomen en ben ik in de garage van mijn vader aan de slag gegaan.” Noek besloot een opleiding voor mechanisch werk te gaan doen, om vervolgens zeven jaar in deze branche te werken. “Op een gegeven moment werd mijn hobby echter zo belangrijk voor mij, dat ik geen tijd meer had om te werken. Dat was het moment om de knoop door te hakken en mijn eigen restauratiebedrijf te beginnen.”

Exclusieve projecten

Noek richtte zijn bedrijf in 2010 op; sindsdien is het erg gegroeid. “Ik heb dit bedrijf op kunnen zetten met behulp van een groep fijne mensen die me ontzettend goed hebben kunnen adviseren.” Inmiddels zit het bedrijf in een grote werkplaats van 1500 vierkante meter, waar zes werknemers ijverig werken aan exclusieve projecten: shows, concoursen, exposities, musea en fanatieke verzamelaars. “Tot in de kleine details proberen we de originaliteit van de auto’s te herbouwen.”

Binnenshuis opleiden van personeel

Het feit dat de werkzaamheden zo uniek en exclusief zijn in Nederland betekent ook dat er geen passende opleiding voor is. Noek leerde een groot deel van zijn kennis van de vriend van zijn vader, maar heeft door de tijd heen ook regelmatig alleen het wiel uitgevonden. Hij is momenteel druk bezig met het opleiden van zijn eigen personeel: “Mijn werknemers zijn gemiddeld wel vier jaar in dienst, voordat ze redelijk zelfstandig aan de slag kunnen gaan.” Gelukkig heeft Noek tot nu toe geen verloop gehad in werknemers. Daarnaast krijgt hij een helpende hand van zijn vader, die het specialistische houtwerk en houtatelier op zich neemt.

Wereldwijde concoursen

De exclusiviteit, kwaliteit en het vakbekwame personeel werpen wel zijn vruchten af in deze kleine markt. Alle restauratieprojecten van Classic Skills zijn wereldwijd bekend en leveren de mooiste prijzen op bij shows en concoursen. In de meeste gevallen is Noek daar ook zelf bij aanwezig. Noek: “Op concoursen worden de auto’s deskundig gepresenteerd. En wie kan nu beter over de auto’s vertellen dan degene die ze gerestaureerd heeft?” De exclusieve concoursen worden bij kastelen, paleizen en andere bijzondere locaties gehouden. Zo brachten de projecten van Classic Skills Noek al in Koeweit en California. “Tot nu toe hebben al onze auto’s podiumplaatsen behaald. Hier komt een hoop media en televisie bekijken, dus dat is de beste gratis reclame die we kunnen hebben!”

Liefde voor het vak

De projecten nemen soms wel twee jaar in beslag. “Ik steek zoveel liefde, tijd en energie in de auto’s, dat ik er een bepaalde band mee opbouw.” Gelukkig komen de restauratieprojecten nog regelmatig terug in de werkplaats voor nazorg en onderhoud. Noek is voorlopig niet van plan te stoppen. Hij haalt veel energie uit zijn werk en ziet de toekomst rooskleurig in: “We kunnen ver vooruit blijven kijken, want er zullen altijd liefhebbers blijven voor oude auto’s.”

Het belang van een goede verzekering

De projecten van Classic Skills zijn vaak behoorlijke investeringen, waardoor er heel wat vermogen in de werkplaats staat. Noek: “Het is voor ons daarom ontzettend belangrijk om een goede verzekering te hebben.” De keuze voor Bovemij was dan ook een bewuste keuze: “Bovemij is bekend in de branche en speelt daarom beter in op de materie dan een reguliere verzekeringsmaatschappij.”

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.