Maak jouw autobedrijf klaar voor overname met voorraadfinanciering!

In de autobranche is het gebruikelijk dat bedrijven hun voorraad uit eigen middelen financieren. Hoewel dit een gezonde financiële strategie lijkt, kan het bezit van een grote hoeveelheid eigen vermogen een mogelijke overname of bedrijfsopvolging bemoeilijken.  

Verkopen: houd overnamesom laag 

Een van de belangrijkste factoren bij een bedrijfsovername is de voorraad. Deze vormt een aanzienlijk deel van de overnamesom die door de overnemende partij moet worden betaald. Het financieren van een bedrijfsovername wordt over het algemeen ervaren als complex, daarom is het handig de overnamesom zo laag mogelijk te houden. Door financiering voor de voorraad aan te trekken, kunt u eigen vermogen vrijmaken (en via dividend – in geval van een rechtspersoon - uit de onderneming halen) en de overnamesom verlagen, waardoor de overname betaalbaarder wordt. Met Bovemij Voorraadfinanciering realiseer je dus upfront liquiditeit en verlaag je de overnamesom.  

Overnemen: maak kapitaal vrij 

Voorraadfinanciering kan ook worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar, wat een overname meteen aantrekkelijker maakt voor kopende bedrijven. Dat neemt niet weg dat de financieringsmaatschappij bij een overname ook vertrouwen moet hebben in de partij die het bedrijf koopt. Het financieren van jouw eigen voorraad kan ook kapitaal vrijmaken voor een overname. Zo kun je bijvoorbeeld een concurrent in de regio overnemen en de overnamesom betalen met vrijgemaakt kapitaal. Daarnaast wordt de overname voor kopende bedrijven door een lopende voorraadfinanciering meteen beter betaalbaar.    

Bedrijfsopvolging 

Voor bedrijfsopvolging kan voorraadfinanciering de overgang van het bedrijf van ouder op kind vergemakkelijken. In veel gevallen worden bij bedrijfsopvolging afspraken gemaakt waarbij de overdragende ouder nog een aantal jaren meedeelt in de winst, zodat het ooit geïnvesteerde kapitaal in delen vrijkomt. Dat zorgt er wel voor dat de zoon of dochter die het bedrijf overneemt, nog jaren financieel aan de ouders vast kan zitten. Met Bovemij Voorraadfinanciering help je de nieuwe generatie los te komen van financiële verplichtingen aan de ouders, waardoor de opvolging soepeler verloopt. 

Een voorbeeld uit de praktijk: Een eigenaar van een autobedrijf met 200 niet-gefinancierde auto's wilde zijn zoon laten intreden. Daarbij gaat het over 4 miljoen euro aan eigen geld in de voorraad! Bij de toetreding van de zoon ontstond het moment om over de financiering na te denken. Want met zo'n groot bedrag aan eigen geld in de voorraad, blijven beide generaties na de opvolging evenveel betrokken in het bedrijf. Zo blijft de zoon afhankelijk van de vader, omdat de vader door zijn eigen geld nog jaren recht heeft op het geld uit de onderneming. Bovemij Voorraadfinanciering bood hiervoor een oplossing doordat het eigen geld uit de voorraad werd gehaald en een deel van de goodwill werd gefinancierd. Zo kwam de zoon los van de financiële verplichtingen van zijn vader. 

Meer financieren door real time data van de automotive markt 

In tegenstelling tot de historische cijfers waar traditionele financierders naar kijken, houden we bij Bovemij Voorraadfinanciering actief de huidige marktomstandigheden in de gaten. Daarom maken we gebruik van real time data om de waarde van je voorraad nauwkeurig te beoordelen. Dankzij onze uitgebreide kennis van de branche weten we de marktwaarde van je auto's. Hierdoor weten we de marktwaarde en zijn we in staat om te bepalen hoeveel er gefinancierd kan worden op uw bestaande voorraad. We bieden tot wel 70% financiering van de marktwaarde van de auto's, inclusief btw en bpm.   

Daarnaast hebben we bij Bovemij Voorraadfinanciering veel data tot onze beschikking. Hierdoor kunnen we de omloopsnelheid van auto's bij jouw bedrijf vergelijken met die van andere bedrijven. Als de omloopsnelheid bij jouw bedrijf hoger is dan het gemiddelde, zien wij dit als een positieve indicator. Dit stelt ons in staat om een grondige kredietbeoordeling uit te voeren en je de beste financieringsoplossing te bieden.  

Wil je meer weten over Bovemij Voorraadfinanciering of wil je hierover vrijblijvend in gesprek? Vraag nu een kennismakingsgesprek aan en we helpen je graag verder.  

Aanbevolen artikelen

Bescherm je voertuigen tegen onderdelendiefstal met deze tips!
In deze 3 stappen je zonnepanelen volledig tegen brand verzekerd
Je lesauto mee op vakantie: mag dat?

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.