In 5 stappen naar een probleemloze proefrit

Een proefrit die eindigt met ontvreemding van de auto of een niet-verzekerde schade na een ongeval. Nachtmerries van iedere autodealer. Hoe voorkom je een niet-vergoede schade of oplichting?

Ons belangrijkste advies: check altijd het rijbewijs – en de geldigheid ervan – bij iemand die een proefrit wil maken. Ook al is het een klant die je al jaren kent. Doe je het niet, dan kan dat je flinke financiële problemen opleveren. Maakt een potentiële klant een proefrit met een ongeldig rijbewijs, dan ben je niet verzekerd bij calamiteiten. Zelfs niet als er sprake is van letselschade. Ook autodiefstal bij een proefrit is niet verzekerd als iemand gebruikmaakt van een ongeldig rijbewijs. Met deze vijf stappen zorg je voor een probleemloze proefrit.

Stap 1: Maak een kopie

Door de AVG-regelgeving is het ingewikkelder om een kopie te maken van het rijbewijs. Je moet het Burgerservicenummer altijd afschermen en mag de foto alleen kopiëren als de klant daar expliciet toestemming voor geeft. Vergeet niet om zowel de voor- als achterkant te kopiëren.

Stap 2: Vergelijk hoofden

Het spreekt misschien voor zich, maar kijk altijd of de persoon die voor je staat dezelfde is als op de rijbewijsfoto. Kleine moeite, groot plezier.

Stap 3: Vul het proefritformulier in

Op het proefritformulier staan onder meer de NAW-gegevens van de klant, datum en tijd van vertrek, verwachte retourtijd, daadwerkelijke terugkomsttijd en een handtekening van de klant. Je kunt hiervoor dit proefritformulier gebruiken. Die daadwerkelijke terugkomsttijd lijkt overbodig, maar dat is het niet. In Nederland mag je namelijk zonder in de problemen te komen een maand proefrijden als er geen verwachte terugkomsttijd is afgesproken.

Stap 4: Check de geldigheid

Omdat het bij deze stap vaak mis gaat, adviseren we je hierbij extra alert te zijn. Je kunt de geldigheid van het rijbewijs op meerdere manieren checken. Bijvoorbeeld via het Document Verificatie Systeem op de website van RDC of via de proefrit manager van RDC. Voor verhuur kun je de geldigheid ook controleren via de proefrit manager of via ID-Check van Rental Check, 24ID-Check, ID-Customer van Oribi id-solutions, of via ID AuthentiScan van Keesing Technologies.

Stap 5: Sleutelcontrole

Geef de bestuurder één sleutel mee en vergeet niet te controleren of hij diezelfde sleutel na de proefrit weer teruggeeft door de motor te starten.

Alles in één

We raden aan om bovenstaande stappen áltijd te doorlopen, ook al ken je de klant nog zo goed. Lijkt het je teveel gedoe? Dan is de proefritmanager van RDC misschien iets voor jou. Met deze app doorloop je de eerste vier stappen razendsnel en voldoet jouw proefritprocedure aan alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een verzekeringsdekking. Van de kopie van het rijbewijs tot de geldigheidscheck. Wel zo makkelijk, voor jou én je klant. Een extra voordeel voor jou als dealer is dat je de proefritmanager-app kunt koppelen aan je eigen CRM-systeem, zodat alle data direct veilig opgeslagen is.

Verduistering of oplichting?

Als iemand met een geldig identiteitsbewijs een voertuig niet meer terugbrengt, heet dat verduistering. Dit wordt in de polisvoorwaarden omschreven als gedekt evenement. Reden hiervoor is dat er géén sprake is van voorbedachte rade.

Die voorbedachte rade is er wél als iemand een voertuig verkrijgt met bijvoorbeeld een ongeldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit heet oplichting. De dader heeft dan zijn of haar identiteit met opzet vervalst om onder die naam het voertuig mee te krijgen. Naar alle waarschijnlijkheid was de dader ook niet van plan het voertuig terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. Oplichting wordt in de polisvoorwaarden omschreven als een niet-gedekt evenement.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.