Houd de dief! 7 tips om dieven van keyless auto’s te slim af te zijn

Een autoruitje intikken is niet meer nodig: autodieven hebben andere manieren om auto’s met keyless entry en keyless go te stelen. Als ondernemer binnen de automotivebranche wil je natuurlijk dat je klant zo lang mogelijk plezier heeft van zijn auto. Met deze tips help je autodiefstal voorkomen.   

Relay attack: zo heet de slimme technologie waarmee twee gewiekste autodieven het signaal van een autosleutel opvangen en verlengen. Dief 1 staat bij de auto en activeert via de handgreep het keyless gedeelte. Dat signaal vangt hij op en stuurt dat naar dief 2. Die staat bij de voordeur van het huis waar de autosleutel ligt. Het signaal gaat door de voordeur naar de sleutel en die reageert met een ontgrendelsignaal en eventueel een startsignaal. 

En is een auto uitgerust met keyless go of start? Dan kun je ook nog zonder sleutel wegrijden. Onderzoek wijst uit dat slechts 7 procent van de auto’s voldoende beveiligd is tegen deze vorm van diefstal.   

Voorkom diefstal van keyless auto’s – de beste tips voor je klanten  

Bespreek onderstaande tips met je klanten. Stuur ze bijvoorbeeld via mail nadat ze een keyless auto hebben gekocht. Of zet de tips op je website en geef klanten een sleutelhanger met QR-code naar de tips.

  1. Beveilig je auto met een goedgekeurd beveiligingssysteem. Een startonderbreker, autoalarm of voertuigvolgsysteem: er zijn verschillende manieren om een auto te beveiligen. Welk systeem je ook kiest: het moet in ieder geval voldoen aan de eisen van het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. 

  2. Leg de sleutel op een veilige plek. Stop de sleutel in een metalen doosje of koekblik. Metaal houdt het signaal namelijk ook tegen. Test of het blik het signaal écht tegenhoudt door dit bij de auto te testen: een kleine opening is voor een dief al genoeg om het signaal op te vangen. Vergeet niet om je reservesleutel er ook bij te leggen. 

  3. Stop de sleutel in een signaalblokkerend hoesje. Zo’n hoesje, de naam zegt het al, blokkeert het signaal van de sleutel. Schaf er ook meteen eentje aan voor de reservesleutel.  

  4. Schakel het systeem uit. Vind je tip 2 of 3 niet veilig genoeg? Dan kun je je dealer vragen om het keyless systeem te laten deactiveren.  

  5. Laat de sleutel opnieuw inprogrammeren. Koop je een tweedehands auto, dan kun je de sleutel opnieuw laten inprogrammeren, zodat eventuele kopieën van de sleutel niet meer werken. 

  6. Beveilig je sleutel met een (gecertificeerde) slimme batterij. Deze slimme batterij heeft een ingebouwde bewegingssensor, die de autosleutel na 3 minuten zonder beweging in de slaapstand zet.

  7. Installeer een extern stuurslot of een pedaalslot. Een auto met stuur- of pedaalslot stelen is een stuk ingewikkelder, én kost een dief meer tijd.

Meer risico’s beheersbaar houden en schade beperken? Lees hier alle preventietips.  

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.