Cybercrime: zo wapen je je ertegen

Heb je als bedrijf je digitale veiligheid niet op orde? Begin daar dan maar rap mee. Niet alleen brengt dat namelijk je bedrijf in gevaar, als het aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ligt, kan het je binnenkort ook een boete opleveren. Bovemij kan je helpen om zorgeloos digitaal te ondernemen.

Liefst één op de drie BOVAG-leden had in 2017 te maken met cybercrime. Toch staat bewapening tegen cybercrime bij lang niet alle bedrijven hoog op de agenda. Oktober is de Cyber Security Maand. Daarom staan we deze maand extra stil bij de gevaren van cybercriminaliteit en hoe je je ertegen kunt wapenen.

Do’s and don’ts

Antivirussoftware installeren, complexere wachtwoorden maken of broodnodige software-updates doorvoeren: veilig online werken hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Maar je moet goed weten wat je wel en níet moet doen. Een goede firewall installeren en updaten? Zeker doen! Klikken op een link in een e-mail van een onbekende afzender? Absoluut niet!

Dat laatste klinkt misschien logisch, maar nog steeds gebeurt het aan de lopende band. Bovendien worden deze zogeheten phishingmails steeds geraffineerder. Ze zijn soms bijna niet meer van zuivere mails te onderscheiden. De gevolgen van zo’n klik kunnen enorm zijn. Bij een hack kunnen bijvoorbeeld zomaar de persoonlijke gegevens van je klanten op straat komen te liggen. Dat levert op de korte termijn al een hoop ellende op, voor zowel je bedrijf als je klanten, maar op de lange termijn zorgt het ook nog eens voor forse reputatieschade. Hoogste tijd om dat soort nare situaties te voorkomen.

Dit kun je zelf

Veel dingen kun je als ondernemer zelf regelen:

  • Installeer goede antivirussoftware. En update deze regelmatig.

  • Zorg dat jij zelf én je werknemers veilige – en dus complexe – wachtwoorden gebruiken. Een wachtwoordbeheerder zoals LastPass of 1Password kan daarbij helpen.

  • Werk je software regelmatig bij.

  • Gebruik tweestapsverificatie. Dat wil zeggen dat je inlogt in twee stappen. Klinkt lastig, maar dat is het niet. Je logt niet alleen maar met een gebruikersnaam en wachtwoord in, maar moet bijvoorbeeld ook nog een code invullen die naar je telefoon wordt gestuurd. Bij online bankieren is dit al de standaard.

Dit kan Bovemij voor je betekenen

Het Digitaal Veilig Pakket van Bovemij beschermt je tegen de gevolgen van bijvoorbeeld hacks, ransomware en datalekken. Het bestaat uit drie onderdelen:

  1. Cyber Security Scans. Waar liggen je kwetsbaarheden? Welke risico’s neem je met je bedrijf? Deze scans geven je daarin inzicht. Bovendien krijg je advies over hoe je die risico’s beheersbaar maakt.

  2. Cyber Incident Manager. Ondanks al je inspanningen kun je tóch te maken krijgen met cybercrime. In dat geval kun je snel contact zoeken met de Cyber Incident Manager, jouw vaste contactpersoon in dit soort situaties. Hij gaat voor je aan de slag en houdt de schade zo beperkt.

  3. Cyberverzekering. Bedrijfsschade, herstelkosten of het verlies van data, de cyberverzekering dekt de eigen schade en schade aan derden als gevolg van de cybercrime.

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Bekijk al het nieuws

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.