Cybercrime: zo wapen je je ertegen

Heb je als bedrijf je digitale veiligheid niet op orde? Begin daar dan maar rap mee. Niet alleen brengt dat namelijk je bedrijf in gevaar, als het aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ligt, kan het je binnenkort ook een boete opleveren. Bovemij kan je helpen om zorgeloos digitaal te ondernemen.

Liefst één op de drie BOVAG-leden had in 2017 te maken met cybercrime. Toch staat bewapening tegen cybercrime bij lang niet alle bedrijven hoog op de agenda. Oktober is de Cyber Security Maand. Daarom staan we deze maand extra stil bij de gevaren van cybercriminaliteit en hoe je je ertegen kunt wapenen.

Do’s and don’ts

Antivirussoftware installeren, complexere wachtwoorden maken of broodnodige software-updates doorvoeren: veilig online werken hoeft absoluut niet moeilijk te zijn. Maar je moet goed weten wat je wel en níet moet doen. Een goede firewall installeren en updaten? Zeker doen! Klikken op een link in een e-mail van een onbekende afzender? Absoluut niet!

Dat laatste klinkt misschien logisch, maar nog steeds gebeurt het aan de lopende band. Bovendien worden deze zogeheten phishingmails steeds geraffineerder. Ze zijn soms bijna niet meer van zuivere mails te onderscheiden. De gevolgen van zo’n klik kunnen enorm zijn. Bij een hack kunnen bijvoorbeeld zomaar de persoonlijke gegevens van je klanten op straat komen te liggen. Dat levert op de korte termijn al een hoop ellende op, maar op de lange termijn zorgt het ook nog eens voor forse reputatieschade. Hoogste tijd om dat soort nare situaties te voorkomen.

Dit kun je zelf

Veel dingen kun je als ondernemer zelf regelen:

  • Installeer goede antivirussoftware. En update deze regelmatig.

  • Zorg dat jij zelf én je werknemers veilige – en dus complexe – wachtwoorden gebruiken. Een wachtwoordbeheerder zoals LastPass of 1Password kan daarbij helpen.

  • Werk je software regelmatig bij.

  • Gebruik tweestapsverificatie. Dat wil zeggen dat je inlogt in twee stappen. Klinkt lastig, maar dat is het niet. Je logt niet alleen maar met een gebruikersnaam en wachtwoord in, maar moet bijvoorbeeld ook nog een code invullen die naar je telefoon wordt gestuurd. Bij online bankieren is dit al de standaard.

Digitaal Veilig Pakket

Slimme scans, een cyberverzekering én een Cyber Incident Manager: dat is het Digitaal Veilig Pakket van Bovemij. Met het Digitaal Veilig Pakket krijg je bij een cyberincident 24/7 hulp van een Cyber Incident Manager, wordt inzichtelijk gemaakt wat de oorzaak is, krijg je hulp bij het oplossen van het incident én ben je verzekerd tegen veel van je eigen kosten maar ook de aansprakelijkheid richting je klanten of leveranciers. Inclusief eventuele juridische hulp.

Lees meer over het Digitaal Veilig Pakket

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Aanbevolen artikelen

Directeur Wouter van Kesteren vertrekt bij viaBOVAG.nl
Het Bovemij Mobiliteitsfestival: een knaller van een eerste editie!
Paul de Vries: “Zo maak je van online advertenties echte winnaars” 

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.