10 tips om phishing mails te herkennen

Phishing, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het precies en belangrijker nog: wat kun je ertegen doen? Phishing is een vorm van internetfraude waarbij criminelen met valse e-mails toegang proberen te krijgen tot de financiële gegevens. Waar dit voorheen e-mails waren die vaak bol stonden van de spelfouten, zijn deze e-mails tegenwoordig steeds moeilijker te onderscheiden van echte e-mails. Toch zijn er kenmerken waar je een phishing e-mail aan kunt herkennen:

  1. Let op het onderwerp: je bank zal je bijvoorbeeld nooit via een link in een e-mail vragen om een nieuwe bankpas aan te vragen.
  2. Word je in de aanhef niet persoonlijk aangesproken, maar met hele algemene termen zoals ‘Geachte heer/mevrouw’? Dan kan het zomaar zijn dat je met een phishing mail te maken hebt. De bedrijven waar je zaken mee doet, weten namelijk wie je bent.
  3. Ben je wel klant bij het bedrijf dat je de e-mail stuurde? Klinkt raar, maar helaas hebben we dat niet altijd op ons netvlies staan en daar maken criminelen heel handig gebruik van.
  4. Controleer het e-mailadres goed: ook al zie je een bekende naam in het e-mailadres staan, dan nog kan het zo zijn dat de combinatie waaruit het adres bestaat, onjuist is.
  5. Binnen welke termijn moet je reageren? Als er snel actie van je verwacht wordt, kan het zijn dat de mail vals is.
  6. Twijfel je over de ontvangen e-mail? Volg je gevoel en neem contact op met het bedrijf dat in de e-mail genoemd wordt.
  7. Is de inhoud van de e-mail kort en moet je klikken op een link (bijvoorbeeld naar mijnaccount)? Vaak heb je dan te maken met een phishing mail.
  8. Open nooit zomaar een bijlage. Heb je dit wel gedaan? Dan adviseren wij je om je computer na te laten kijken door een expert en je wachtwoorden te wijzigen.
  9. Bevat de e-mail een nota? Controleer dan altijd het rekeningnummer. Klopt deze met de gegevens die je hebt van het bedrijf waarmee je zaken doet?
  10. Tot slot: met het gebruik van je gezonde verstand kan je al aardig wat online cyberproblemen voorkomen.

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Bekijk al het nieuws

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.