Wijziging wettelijke garantie: zo dek je het risico op garantieclaims af

Er is de afgelopen tijd veel gezegd en geschreven over de wetswijziging rondom non-conformiteit (in de volksmond ook wel ‘Wettelijke Garantie’ genoemd). Op 27 april 2022 is de omgekeerde bewijslast van 6 naar 12 maanden gegaan. Wat betekent dit voor jou als ondernemer en hoe ga je hiermee om?

Dit betekent dat de bewijslast de eerste 12 maanden bij de verkoper ligt in het geval van een garantieclaim. Anders gezegd: beroept een consument zich op non-conformiteit binnen 12 maanden? Dan is het aan jou als ondernemer om te bewijzen dat het geleverde product wél aan de eigenschappen voldoet die de consument op basis van de overeenkomst mocht verwachten. Lukt dat niet? Dan ben je als ondernemer verantwoordelijk voor het oplossen van de garantiekwestie. We snappen dat dit best spannend kan zijn. Maar wist je dat je dit risico ook kunt afdekken?

Hoe kan ik dit extra risico afdekken?

Autotrust heeft - in samenwerking met BOVAG - drie verschillende garantieproducten voor BOVAG-leden ontwikkeld. Hierbij heb je als ondernemer de mogelijkheid om het risico op garantiekosten grotendeels naar Autotrust te verleggen. De garanties zijn afsluitbaar voor auto’s tot 10 jaar en 200.000 km. De dekkingen kennen een kilometerbeperking van 20.000 km per looptijd van 12 maanden.

We vertellen je graag meer:

1) Risicodekking BOVAG Garantie

Na de verkoop van een auto zelf geen risico lopen als het gaat om defecten in de garantieperiode? Dan biedt Risicodekking BOVAG Garantie uitkomst, want die kapotte versnellingsbak, boardcomputer, airco of ander defect wordt betaald en de reparatie wordt altijd uitgevoerd in jouw werkplaats.

De Risicodekking BOVAG Garantie is met name geschikt voor autobedrijven met een focus op verkoop binnen de eigen regio of autobedrijven die garantie tot nu toe altijd in eigen beheer hebben gedaan. Een bijkomend voordeel is dat je je klant in de eigen werkplaats houdt. En dat betekent dat je verzekerd bent van omzet uit reparatie!  

2) BOVAG Netwerkgarantie

Verkoop je vooral auto’s buiten je regio of heb je helemaal geen werkplaats? Dan is het fijn als jouw klant in het geval van een garantieclaim terecht kan bij een BOVAG Netwerkgarage in de buurt. De Risicodekking BOVAG Garantie biedt dan geen uitkomst, maar de BOVAG Netwerkgarantie juist wel.

Ook neemt Autotrust communicatie met jouw klant helemaal over. Zo heb je echt geen omkijken meer naar garantie.

Speciaal voor elektrische voertuigen: Risicodekking Accu

Bovenstaande producten zijn uit te breiden met de ‘Risicodekking Accu’. Hiermee dek je het risico op de aandrijfaccu af. Deze uitbreiding zit niet standaard inbegrepen bij bovenstaande producten, maar is apart af te sluiten.

Kenmerken:

  • De looptijd van de Risicodekking Accu is gelijk aan de looptijd van de Risicodekking BOVAG Garantie of BOVAG Netwerkgarantie.

  • Maximum uitkering is €10.000,- inclusief btw;

  • Recht op reparatie bij falen of ernstige degeneratie van de aandrijfaccu.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ben je BOVAG-lid en benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? We helpen je graag! Maar ook als je geen BOVAG-lid bent zijn er mogelijkheden om risico’s af te dekken. Je accountmanager van Bovemij of Autotrust bespreekt de mogelijkheden graag met je.

Neem contact op

Ook interessant

Het gevaar van Li-ion accu's en de wetgeving die je moet kennen
5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen
Zorg dat je SCIOS Scope 10-certificaat op orde is!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.