Voorraadfinanciering versus banklening: wat kies jij?

Als je geen auto’s hebt, kun je ze ook niet verkopen. Als je niets verkoopt, kun je je showroom niet vullen. Een vicieuze cirkel waarin autodealers soms vastlopen. Een lening biedt dan uitkomst. Maar welke soort past bij jou? En wat kan Bovemij voor je betekenen?  

“Een lening bij de bank, voorraadfinanciering of een familielid dat voorschiet. Dat zijn de drie meest voorkomende oplossingen als het gaat om het betalen van je voorraad. Hoewel ze allemaal hetzelfde probleem tackelen, hebben ze hun eigen voor- en nadelen”, zegt Steffen van der Velde, Salesmanager Key Accounts bij Bovemij. Hij weegt de verschillende manieren van financieren voor je af.  

Wat is voorraadfinanciering? 

Het is een vorm van financiering speciaal gericht op autobedrijven: zij kunnen snel en flexibel geld lenen om hun voorraad aan te vullen. Van der Velde: “Het is echt werkkapitaal, zodat je je showroom kunt vullen. Vaak essentieel, omdat je als autobedrijf auto’s moet inkopen om aan de vraag van je klanten te voldoen. Met behulp van voorraadfinanciering kun je je assortiment afstemmen op trends in de markt.”   

Bovemij versus bank 

“Bovemij heeft diepgaande kennis van de autobranche, ook als het gaat om financieringen. We begrijpen de specifieke behoeften en uitdagingen van autobedrijven, waardoor we vlot kunnen reageren. We hebben inzicht in welke auto’s goed verkopen en tegen welke prijs, dus weten we snel hoeveel er gefinancierd kan worden.”  

Met open armen ontvangen 
“Sinds een paar jaar zijn banken terughoudend tegenover autobedrijven. Door een aantal rotte appels associëren banken de branche helaas met risico’s zoals witwassen en fraude.  

Het gevolg? Deze doelgroep wordt minder bediend. Bovemij is specialist. Wij vinden autobedrijven niet eng, we weten waar we op moeten letten en kunnen daardoor meestal zeventig procent van de verkoopwaarde financieren. Dat is vele malen meer dan bij de gemiddelde bank.”   

Minder strikte kredieteisen 
"
Een bank biedt meerdere producten. Misschien loopt er een verzekering of hebben ze je pand gefinancierd. Dat telt allemaal mee bij je financieringsaanvraag. Bovemij voorraadfinanciering focust zich op dit ene product. Onze eisen zijn flexibel. We kijken natuurlijk naar hoe gezond je bedrijf is, maar ook of we er vertrouwen in hebben. Voordat we met je in zee gaan leert een relatiemanager jou, je bedrijf én je ambities kennen. En jij leert deze specialist kennen. Nog een verschil met de bank: bij ons krijg je een vaste contactpersoon, geen algemeen nummer met een keuzemenu.”  

Een goed advies 
“Wij zijn helemaal gericht op mobiliteitsbedrijven en snappen daardoor veel beter de uitdagingen van de ondernemer. We kennen de auto’s, kennen de markt en zien – net als jij – de kansen die zich voordoen. Bovemij is daarin niet alleen een financier, maar ook een raadgever. Bel gerust je vaste contactpersoon om even te sparren. Onze relatiemanagers hebben ervaring in zowel de financiële sector als de autobranche. Daar kiezen we ze op uit.”  

Geld lenen kost geld
“Eerlijk is eerlijk: geld lenen is zeker nu niet goedkoop. Vaak kan een bank, als grote instantie, je lening goedkoper aanbieden als je ook andere producten afneemt. Mits je geholpen wordt en aan de eisen voldoet. Wij zijn misschien niet de voordeligste, maar blinken wel uit in flexibele oplossingen en onze snelle manier van werken.”  

Bovemij versus andere oplossingen 

“De bank en Bovemij zijn natuurlijk niet de enige oplossingen voor voorraadfinanciering,” zegt Van der Velde. “Onderhandse leningen, crowdfunding of een lening van een vriend of familielid zijn ook opties. Er is wel een nadeel: een zakelijk geschil in persoonlijke kringen kan heel vervelend zijn. Daarnaast zien we regelmatig bemoeienis door de lener, ook als die geen verstand heeft van autozaken. Met Bovemij heb je een professionele financier – zonder lastige discussies bij het kerstdiner.”  

Wil je meer weten over de voorraadfinanciering van Bovemij? Vraag dan hier een kennismakingsgesprek aan. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook terecht bij je accountmanager van Bovemij.

Aanbevolen artikelen

Bovemij start samenwerking met Openclaims voor naadloze schadeafhandeling
Ben jij beschermd tegen hagelschade?
Bescherm je voertuigen tegen onderdelendiefstal met deze tips!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.