Verzekeren van microcars: dit moet je weten

De populariteit van microcars neemt snel toe. Steeds meer mensen en bedrijven kiezen voor deze compacte voertuigen vanwege hun wendbaarheid en lage kosten. Daarom willen we je informeren over de verzekeringsvereisten voor deze voertuigen, omdat ze in verschillende categorieën kunnen vallen: bromfiets, motorfiets, bestelauto of personenauto, afhankelijk van de voertuigcategorie en RDW- richtlijnen over onder andere de maximumsnelheid en gewicht. Dit bepaalt welke verzekering nodig is.

Wat is een microcar 

Een microcar is een compacte, lichtgewicht auto, ideaal voor stedelijk gebruik en korte ritten. Door hun kleine formaat zijn ze gemakkelijk te parkeren en zuinig in gebruik. Microcars kunnen verschillende vormen aannemen, zoals tweezitters of kleine vierzitters. Ze zijn voorzien van kleine motoren en worden steeds vaker ook elektrisch aangedreven De populariteit van microcars groeit snel, vooral in steden, dankzij hun milieuvriendelijkheid en lage kosten. Sommige microcars kunnen zelfs met een brommerrijbewijs worden bestuurd, wat ze toegankelijk maakt voor een breder publiek. 

Waarom de juiste verzekering essentieel is 

Bij het verzekeren van een microcar is het van belang te weten in welke categorie het voertuig valt. Dit bepaalt de soort verzekering die voor je klant moet worden afgesloten. Stel, je bent een tweewielerbedrijf dat zowel fietsen als bromfietsen verkoopt en je besluit ook microcars te gaan verkopen. Als dit microcars zijn die geregistreerd zijn als auto, is het belangrijk dat je als tussenpersoon ook voor autoverzekeringen bij ons aangesloten bent. Hetzelfde geldt voor autobedrijven die bromfietsen willen verkopen: ook dan moet je ervoor zorgen dat je als tussenpersoon ook bromfietsverzekeringen aan mag bieden.   

Voorbeeld uit de praktijk 

Een goed voorbeeld is de bekende Biro. Deze microcar werd oorspronkelijk verkocht als bromfiets, maar later als auto vanwege zijn gewicht en vermogen. Dit betekent dus ook dat de Biro anders verzekerd moet zijn. Het toont aan hoe belangrijk het is om altijd te controleren welk kenteken een microcar heeft, zodat de juiste verzekering wordt gekozen.  

Belang voor tussenpersonen 

Als je microcars verkoopt of wilt gaan verkopen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van deze vereisten en je klanten dus goed verzekerd de weg op stuurt. Als je voertuigen wilt verkopen die in een andere categorie vallen dan waarvoor je momenteel tussenpersoon bent, is het belangrijk je ook als tussenpersoon voor de betreffende verzekering bij ons te laten registreren. Dit geldt ook voor je handelsvoorraad en garagepolis waar de microcars onder vallen of in staan.  

Wij helpen je graag 

Mocht je vragen hebben over het aanbieden van de juiste verzekering of het aanpassen van je registratie als tussenpersoon, neem dan contact op met je accountmanager. We staan klaar om je te ondersteunen en te zorgen dat je altijd de juiste verzekering kunt aanbieden aan je klanten. Samen zorgen we ervoor dat elke klant de juiste dekking krijgt. 

Aanbevolen artikelen

Het gevaar van Li-ion accu's en de wetgeving die je moet kennen
5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen
Zorg dat je SCIOS Scope 10-certificaat op orde is!

 

 

 

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.