Verhuur bedrijfsgebouwen aan het COA voor asielopvang

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dringend op zoek naar locaties voor asielopvang voor korte- of lange termijn. Hiervoor kijkt het COA ook naar bedrijfspanden om (tijdelijk) te gebruiken als asielzoekerscentrum (azc). Denk jij erover na om jouw bedrijfsgebouw(en) te verhuren aan het COA? Dit is wat je erover moet weten!  

We zien bijna dagelijks in de media dat er een tekort is aan opvangplekken voor vluchtelingen. Om dit op te vangen huurt het COA-locaties van particulieren, maatschappelijke organisaties, overheden of marktpartijen. En soms worden er terreinen gehuurd om tijdelijke units te plaatsen. Bij voorkeur gaat het hierbij om leegstaande gebouwen met de bestemming wonen of maatschappelijk vastgoed. Ook leegstaande bedrijfsgebouwen worden door het COA gehuurd om (tijdelijk) te gebruiken als asielzoekerscentrum. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het verhuren van jouw bedrijfsgebouw(en) aan het COA.  

Waarom moet ik het verhuren van mijn gebouw aan het COA melden bij Bovemij? 

Je moet dit bij ons melden omdat het een wijziging van de bestemming is. Als een bedrijfsgebouw als azc gebruikt gaat worden dan kan dit nieuwe risico’s met zich meebrengen.   

Wij zullen dit beoordelen en waar nodig, de dekking van uw verzekering hierop moeten aanpassen. Houd er rekening mee dat bij een bestemmingswijziging er pas dekking is als wij dat schriftelijk hebben bevestigd. Als je de wijziging van de bestemming niet op tijd aan ons doorgeeft - binnen 30 dagen - en wij vinden dat het risico is toegenomen, dan vervalt het recht op schadevergoeding. Geef wijzigingen daarom zo snel mogelijk aan ons door.   

Neemt het risico toe als een gebouw als azc gebruikt wordt?  

Of het risico toeneemt hangt uiteraard van de omstandigheden af, en die kunnen per situatie verschillen. Over het algemeen neemt het risico toe wanneer er huisvesting plaatsvindt. Mensen verblijven de gehele dag op de locatie, er zal voedsel bereid worden, er zullen sanitaire voorzieningen worden aangelegd. Ook kan er in de omgeving van het (beoogde) azc weerstand ontstaan tegen de vestiging hiervan.  

Intermediair 

Wij verzekeren zelf geen gebouwen waarin (grootschalige) huisvesting plaatsvindt, maar wij helpen je uiteraard wel graag. Voor zakelijke relaties van Bovemij bemiddelen we daarom als intermediair voor andere verzekeringsmaatschappijen die deze risico’s mogelijk wel kunnen verzekeren.  

Meer informatie 

Heeft u plannen om uw gebouw aan het COA te gaan verhuren? Neem dan contact op met je accountmanager of relatiebeheerder om de wensen en mogelijkheden te bespreken. 

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.