Op een normale werkdag denk je niet na over een brand in je bedrijf. Maar wat als het toch gebeurt? Bij Van den Udenhout werd die nachtmerrie werkelijkheid toen een auto in de werkplaats vlam vatte. De schade? Voornamelijk rook en roet, maar wel enorm. Maar dankzij snelle actie, een sterk team en de nauwe samenwerking met Bovemij, wist autobedrijf Van den Udenhout de impact te beperken en sneller dan verwacht weer operationeel te zijn.
Michel Radings (directeur Rent / Finance & Insurance) en Winfried Welcker (Manager Finance & Insurance)van Van den Udenhout vertellen over die bewuste dag, de hectische periode die volgde en hoe Bovemij hen door deze crisis heeft geholpen.
Een nachtelijk telefoontje
Het is midden in de nacht als de facility manager van Van den Udenhout alarm slaat. “Er is brand in de werkplaats,” luidt het bericht dat Winfried ontvangt. “Een Volkswagen Transporter had kortsluiting gekregen en stond in brand. Ik ben meteen in de auto gesprongen.”
Bij aankomst is het pand al grotendeels gevuld met rook. De brandweer heeft het vuur snel onder controle, maar de schade blijkt veel groter dan op het eerste gezicht lijkt. “De brand zelf was klein, maar rook en het roet zaten overal. We dachten dat we met een grote schoonmaak in het weekend maandag weer open konden. Maar al snel werd duidelijk dat dat een illusie was,” vertelt Michel.
De eerste uren na de brand: direct actie
Van den Udenhout schakelt snel. “We hebben direct de hele directie bij elkaar geroepen,” zegt Michel. “Wat moeten we doen? Wie belt de verzekeraar? Hoe informeren we de klanten? Waar gaan we reparaties tijdelijk uitvoeren?”
Het team van Bovemij handelde net zo snel. “Patrick van Duijnhoven, commercieel directeur bij Bovemij, hoorde van de brand en reed direct naar ons toe. Dat gaf ons meteen vertrouwen: we stonden er niet alleen voor,” vertelt Winfried. “Onze accountmanager Rob Hendrichs en schade-expert Jan de Bruijn waren ook snel ter plaatse. Jan had al na een halfuur door dat dit een langdurig traject zou worden. ‘Dit is geen kwestie van een paar dagen schoonmaken,’ zei hij. En hij had gelijk. Inmiddels zijn we een jaar verder. We waren ons echt nog niet bewust van de impact op dat moment.”
Hoe zorg je dat je bedrijf door kan blijven draaien?
Naast de schade aan het pand was er nog een andere grote uitdaging: hoe zorg je dat je klanten zo min mogelijk hinder ondervinden? “We konden niet zomaar stilvallen,” zegt Michel. “Gelukkig hadden we meerdere vestigingen en veel huurauto’s klaarstaan. Klanten kregen direct vervangend vervoer en reparaties werden verdeeld over andere locaties.”
Daarnaast moest er een tijdelijke werkplaats komen. “Binnen een paar dagen hebben we een terrein achter ons pand omgebouwd tot een noodwerkplaats. In samenwerking met Bovemij hebben we alles in werking gesteld om de werkplaats snel weer up and running te krijgen. Zo konden we de bedrijfsschade beperken en onze klanten zo snel mogelijk weer de service bieden die we gewend zijn.”
Wat leer je van zo’n ervaring?
Nu, een jaar later, kijkt Van den Udenhout met een andere blik naar hun bedrijfsverzekeringen. “We hadden een bedrijfsschadedekking voor 52 weken. Maar als je dan in de praktijk ziet hoelang een herstel kan duren, besef je dat dat te kort kan zijn. Inmiddels hebben we dit verlengd naar 104 weken. Het is een investering, maar als je zo’n calamiteit meemaakt, weet je waarom het nodig is,” zegt Winfried.
Ook de samenwerking met Bovemij heeft hen positief verrast. “Je weet pas echt wat je aan je verzekeraar hebt als het misgaat. Vanaf dag één heeft Bovemij ons begeleid, geadviseerd en rust gebracht in een hectische situatie. Dat persoonlijke contact, de korte lijntjes, het feit dat onze accountmanager Rob, commercieel directeur Patrick én schade-expert Jan hier binnen een paar uur stonden – dat maakt het verschil.”
Advies aan andere ondernemers
Als ze één les kunnen meegeven aan andere autobedrijven, dan is het: wees voorbereid. “Check je verzekeringen regelmatig. Zijn je taxaties up-to-date? Is je bedrijfsschadeverzekering nog toereikend? En denk ook aan praktische dingen: waar ga je werken als je werkplaats tijdelijk niet bruikbaar is?” zegt Michel.
Daarnaast raden ze aan om bij een grote schade een externe projectmanager in te schakelen. “Je wilt je niet laten afleiden van je dagelijkse operatie. Wij hebben een projectmanager aangesteld om alles rondom de wederopbouw te regelen. Dat gaf ons de ruimte om door te gaan met ons bedrijf.”
Van paniek naar perspectief
Van den Udenhout heeft de schade inmiddels achter zich gelaten, maar de impact van de brand zullen ze niet snel vergeten. “Het was een intens jaar, maar dankzij ons team en de samenwerking met Bovemij hebben we het goed doorstaan. Bovemij bracht rust in onze chaos.” zegt Michel.
''Want wat er ook gebeurt, we blijven menselijk, we blijven doorgaan. Dus toen Patrick binnenkwam tijdens onze calamiteit, vroeg Kurt Verhees (Directeur-Grootaandeelhouder van Autobedrijf van den Udenhout) alsnog als eerste aan hem: ‘Wil je een worstenbroodje? En dat typeert ons bedrijf en onze gastvrijheid. Zo blijven we doorgaan en zo blijven we klaarstaan voor onze klanten, ook in tijden van nood.”
Wil jij ook weten hoe Bovemij jouw bedrijf kan helpen bij risico’s en calamiteiten? Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen.
Aanbevolen artikelen