Risico-Inventarisatie & -Evaluatie: wat je erover moet weten

Ieder werk brengt risico’s met zich mee. Om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te bevorderen, is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) voor werkgevers verplicht. Wij vertellen je alles wat je hierover moet weten.   

Het helpt je de risico’s van je bedrijf op een rij te zetten 

De RI&E helpt je arbeidsrisico’s opsporen, herkennen en signaleren. En dat zorgt er weer voor dat je ongelukken, ziekteverzuim en het vertrek van goede werknemers kunt verminderen. De methodiek bestaat uit vier aandachtsgebieden: veiligheid, gezondheid, welzijn en psychosociale arbeidsbelasting. Hierbij hoort een lijst met alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s van je bedrijf, en een plan van aanpak waarin je beschrijft welke maatregelen je neemt om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te bevorderen.   

Iedere werkgever is RI&E-plichtig

Een RI&E is volgens de Arbowet verplicht voor alle werkgevers. Heb je personeel in dienst – hier vallen ook uitzendkrachten, stagiaires, vrijwilligers of inhuurkrachten onder – dan moet je een RI&E opstellen. Ook goed om te weten: zet je als werkgever uitzendkrachten in, dan moet je niet vergeten de RI&E naar het uitzendbureau te sturen.   

Geen RI&E betekent een flinke boete 

Omdat veel bedrijven nog geen RI&E hebben, controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie meer en strenger. De inspecteur checkt of er een goedgekeurde branche-RI&E of getoetste RI&E is, inclusief een actueel plan van aanpak, en of de kwaliteit goed genoeg is. Voldoet je RI&E niet aan de eisen? Dan kun je een flinke boete krijgen.  

Het is een goed idee om er samen met je werknemers naar te kijken  

Een RI&E opstellen en uitvoeren is de taak van de preventiemedewerker. Meestal heeft iemand deze functie naast zijn gewone werk. Bij bedrijven met maximaal 25 werknemers mag de directeur/eigenaar ook zelf de preventietaken uitvoeren. Hoewel deze klus dus bij de preventiemedewerker ligt, is het wel slim om er samen met je werknemers over te buigen. Zij weten vaak goed wat er op de werkvloer speelt en kennen eventuele risico’s. Een ander voordeel van het samen oppakken, is dat er dan meer draagvlak is onder de werknemers. Ze weten waarom ze de dingen doen die ze moeten doen.   

Dit jaar veranderen de eisen rond de RI&E  

Denk je na het lezen van dit artikel: ‘Mijn RI&E kan wel een update gebruiken?’ Houd er dan rekening mee dat er halverwege dit jaar een aantal eisen verandert om de kwaliteit te verbeteren. Eén van de veranderingen is dat je verplicht bent om de onderliggende oorzaken van een probleem te benoemen. Dat je er bijvoorbeeld bij stilstaat: hoe komt het dat er steeds spullen voor de nooduitgang staan? Hoe kan de ene na de andere werknemer een burn-out krijgen? Waarom zijn er te weinig BHV’ers? Daarnaast ben je verplicht om de genomen maatregelen te beoordelen en moet de RI&E getoetst worden door een kerndeskundige. Aan deze kerndeskundigen worden straks hogere eisen gesteld.  

Je kunt hulp krijgen bij het maken van de RI&E

Als je geen idee hebt waar je bij het maken van de RI&E moet beginnen, dan kun je altijd hulptroepen inschakelen. Zo biedt Oomt erkende branche-RI&E’s aan voor bedrijven met minder dan 25 medewerkers. Aan Innovam en VBA Adviseurs kun je het maken van de RI&E helemaal uitbesteden.  
Ook de risicodeskundigen van Bovemij adviseren je graag. Neem contact op via preventie@bovemij.nl.

Aanbevolen artikelen

Paul de Vries: “Zo maak je van online advertenties echte winnaars” 
Slimme marketing zonder third-party cookies: marketing automation
Slim adverteren zonder third-party cookies: contextueel adverteren

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

2
3
4
Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.