Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?

Ga je naar het buitenland? Vergeet dan je groene kaart, ofwel internationaal verzekeringsbewijs (IVB) niet. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden over het IVB voor je op een rij. Wist je trouwens dat je als klant van Bovemij heel eenvoudig zelf je IVB kunt downloaden via mijnOndernemersportaal? En niet alleen voor je auto, maar ook voor je caravan, aanhanger of trailer!

Wat is een IVB precies?

Met een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van het IVB. Het IVB wordt door de verzekeraar afgegeven op papier of digitaal. Op het IVB vind je de volgende informatie:

 1. Het IVB-nummer. Dit nummer vind je op je IVB bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'.  Je hebt het nodig als je een schadeformulier moet invullen. Op het schadeformulier wordt het ook wel 'Groene kaart nr.' genoemd.

 2. Het kenteken van het verzekerde motorrijtuig.

 3. De geldigheid van de verzekering (periode).

 4. Het dekkingsgebied (landen) én de landen waar geen dekking is (doorgestreept).  

Vaak staat op het IVB ook informatie over hulpverlening en belangrijke telefoonnummers die je in geval van nood kunt bellen.

Hoe kom ik aan een IVB?
 1. Heb je een handelsvoorraadverzekering bij ons? Dan kun je heel eenvoudig een IVB aanvragen op mijnOndernemersportaal (menu GPS of Wagenparken onder Verzekeringen).

 2. Heb je een leaseauto, verhuurauto, lesauto en/of privéauto bij ons verzekerd? Dan krijg je automatisch het IVB toegestuurd bij een aanmelding en prolongatie.

Moet het IVB op groen papier geprint zijn?

In veel landen is een papieren Internationaal Verzekeringsbewijs niet verplicht. Een digitaal IVB volstaat in alle 28 landen van de Europese Unie, Andorra, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

IVB's die “wit” worden afgedrukt kúnnen voor problemen zorgen in het buitenland, als ze niet worden geaccepteerd als geldig IVB.

In Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië en Herzegovina, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Republiek Noord-Macedonië, Servië, Tunesië en Turkije heeft een bestuurder sowieso altijd een origineel papieren IVB nodig.

Heb ik een apart IVB nodig voor mijn caravan, vouwwagen of andere aanhanger?

Dit hangt af van het gewicht van de aanhanger.

Is je caravan, vouwwagen of andere aanhanger lichter dan 750 kg en heeft deze geen eigen kenteken?

Dan staat de aanhanger genoteerd op het IVB van de auto. Met deze groene kaart geeft je autoverzekeraar dan aan dat je caravan WA verzekerd is in de landen die op het IVB staan. De schade die je een ander toebrengt met je caravan wordt dan verhaald op je autoverzekering.

Is je caravan, vouwwagen of andere aanhanger zwaarder dan 750 kg en heeft deze een eigen kenteken?

Dan heb je hier in Nederland en de meeste andere Europese landen geen apart IVB voor nodig. Duitsland, Polen en Spanje vormen hierop een uitzondering; in deze landen moet je wel een tweede IVB voor je caravan bij je hebben. Dit is ook het geval als je naar een bestemming op weg bent en door een van deze landen rijdt. Dit IVB kun je aanvragen bij je autoverzekeraar, niet bij je caravanverzekeraar.

Wist je trouwens dat je als klant van Bovemij heel eenvoudig zelf je IVB kunt downloaden via mijnOndernemersportaal

In welke landen is een IVB verplicht?

Binnen de EU is het niet verplicht om een IVB bij je te hebben. Je hebt bij schade voldoende aan het Europees Schadeformulier, je polisnummer en eventueel het alarmnummer. Deze gegevens staan overzichtelijk in het IVB.

Waarom dan toch het advies van veel organisaties om het IVB ook binnen de EU mee te nemen?

Nog lang niet iedereen is er aan gewend dat het kunnen tonen van het IVB binnen de EU niet meer verplicht is. Het meenemen van het IVB kan dan discussie voorkomen als er onderweg iets gebeurt. Dus geen paniek als je hem vergeet, het niet bij je hebben van het IVB is niet strafbaar en er zal in de meeste gevallen ook niet om worden gevraagd.

Buiten de EU is het in de volgende landen verplicht een IVB te kunnen tonen bij een grenscontrole of schade: 

 • Albanië

 • Azerbeidzjan

 • Bosnië en Herzegovina

 • Marokko

 • Moldavië

 • Montenegro

 • Oekraïne

 • Republiek Noord-Macedonië

 • Servië

 • Tunesië

 • Turkije

Als je het IVB in deze landen niet bij je hebt, kan justitie de conclusie trekken dat je auto niet verzekerd is, waarmee je het risico loopt op een boete.

Hoe lang is het IVB geldig?

Het IVB heeft een geldigheid van 13 maanden.

Overigens mag je onder de voorwaarden van de personenautoverzekering nooit langer dan zes maanden aanaaneengesloten in het buitenland verblijven. Verblijf je langer in het buitenland? Dan ben je verplicht om in het land van je verblijf een verzekering af te sluiten.

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.