Hoe staat het met jouw olietank? Met deze tips voorkom je milieuschade

Heb je een motorvoertuigenbedrijf en verzamel je afgewerkte olie in een olietank met lekbak of in een dubbelwandig tanksysteem? Let er dan op dat deze niet overvol raakt. Want dan kan de olie via de ontluchtingsbuizen in de natuur terechtkomen. Gelukkig ben je voor deze schade via de milieuschadeverzekering goed verzekerd als je de juiste maatregelen neemt.

Veel ontluchtingsbuizen van olietanks of tanksystemen komen uit op het dak. Dat is prima wanneer er alleen lucht uit komt. Maar als ze ook olie spuwen doordat de tank te vol zit, komt die olie via de afwatering in het milieu terecht. Dit kun je voor zijn met een beveiligingsinstallatie of een automatisch meetsysteem. En natuurlijk door goed voor je olieopslag te zorgen. 

Handige seintjes

Een goede beveiligingsinstallatie sluit de olieopslag als die vol dreigt te raken. Je kunt ook gebruikmaken van een automatisch meetsysteem, zoals de LCS-KD04 KIWA. Die stuurt jouw olie-afhaler een berichtje als het vulniveau de 60 procent bereikt. Zo weet hij dat hij binnenkort langs moet komen. Stijgt het oliepeil naar 80 procent? Dan slaat het systeem alarm en moet je direct actie ondernemen.

Belangrijk is het wel dat niet alleen de olie-afhaler maar ook je collega’s deze waarschuwingssignalen niet negeren. Hamer daar dus geregeld op binnen je team.

Zelf controleren

Met een beveiligingsinstallatie of meetsysteem ben je al goed op weg. Maar je komt nog verder door simpelweg zorgvuldig met je tank om te gaan. Gebruik de bovenkant ervan bijvoorbeeld niet als legplank voor goederen. Zo voorkom je schade aan de componenten boven op de tank. En controleer hem eens per kwartaal op defecten, ook bij de appendages. Geef daarbij vooral aandacht aan de leidingaansluitingen, want daar willen nog weleens lekken zitten.

Naast dat je zelf geregeld je tank checkt, is het handig om minstens één keer per jaar een specialist in te schakelen voor onderhoud. Zo’n installateur ziet namelijk in een oogopslag welke onderdelen aan vervanging toe zijn. Dan weet je zeker dat je olieopslag betrouwbaar is!

Meer weten?

Heb je vragen over hoe je voorkomt dat je olieopslag te vol raakt? Neem dan contact op met de afdeling Operationeel Risico Management via preventie@bovemij.nl of bel naar 024 751 21 09.

Aanbevolen artikelen

Acht tips om de kans op accubranden te verkleinen
Een fietsaccu in brand: wat is het beste blusmiddel?
Heb je een sleutelkluis? Met deze checklist ben je verzekerd

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.