Geen SCIOS Scope 10-keuring? Dan ben je niet verzekerd

Een bedrijfsbrand is de nachtmerrie van iedere ondernemer. Helaas komt het nog maar al te vaak voor. En in liefst één op de drie gevallen is een gebrek in een elektrische installatie de oorzaak. Er is in dit geval dus een direct causaal verband tussen het gebrek in de installatie en de bedrijfsbrand. Ginus Gangelhof, accountmanager Auto- en Motorbedrijven, benadrukt het belang van de SCIOS Scope 10-keuring. “Hoe vervelend ook: zonder die keuring krijg je in dit geval niets vergoed.”

Een Scope 10-inspectie is een (brand)technische keuring van de elektrische installatie. Deze kan alleen uitgevoerd worden door een onafhankelijke en erkende SCIOS Scope 10-gecertificeerde installateur. Sinds een paar jaar stelt Bovemij deze keuring verplicht bij een verzekering met branddekking. Toch zijn er nog een hoop bedrijven die dit voor zich uitschuiven. Zij nemen daarmee een enorm risico, vertelt Ginus.

Niet morgen maar vandaag

“Veel klanten dénken dat ze verzekerd zijn, mocht er brand uitbreken door het falen van een elektrische installatie”, legt Ginus uit. “Dat is een enge gedachte, want als ze de SCIOS Scope 10-keuring niet hebben laten doen, krijgen ze helemaal niets vergoed in zo’n situatie. Hoe sneller iedereen dat dus laat doen, hoe beter. Liever vandaag dan morgen.”

Wel of niet verzekerd?

Laatst zat de schrik er goed in bij Ginus en een van zijn klanten. Bij een caravanbedrijf ontstond brand in de meterkast, met veel schade tot gevolg. “Deze ondernemer heeft ontzettend veel geluk gehad. Na onderzoek bleek namelijk dat de brand werd veroorzaakt door lekkend water in plaats van de elektrische installatie. Was het de elektrische installatie geweest, dan was hij niet verzekerd. Want ook hij had de SCIOS Scope 10-keuring nog niet laten doen. Nadat hij van de ergste schrik was bekomen, heeft hij dat trouwens dezelfde dag nog in gang gezet.”

Over de keuring

Een inspecteur checkt de elektrische apparatuur grondig, op zoek naar brandrisico’s. Dat doet hij via een visuele inspectie, infraroodopnamen van de verdeelkasten en diverse metingen. Keurt hij de installatie goed, dan kun je weer drie tot vijf jaar vooruit, afhankelijk van de staat en leeftijd van de elektrische installatie. Ginus: “Heb je je elektrische installaties in 2018 laten keuren? Denk er dan aan dat de termijn volgend jaar verloopt en ze in 2021 opnieuw gekeurd moeten worden.”

SCIOS Scope 12

Niet alleen elektrische installaties, ook zonnestroominstallaties moeten periodiek worden gecontroleerd. Dat gebeurt met de SCIOS Scope 12-keuring. Alle Bovemij-relaties met een of meerdere brandverzekeringen, moeten deze keuring vóór 1 januari 2022 achter de rug hebben.

Antwoord op al je vragen

Meer weten over de SCIOS Scope 10-keuring? Bekijk dan onze antwoorden op de meestgestelde vragen. Heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op met je accountmanager.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.