Geen auto als poffertjespan: verzeker je goed tegen hagelschade

Hagelstenen zo groot als tennisballen vielen deze zomer in Noord-Italië uit de lucht. En ook in andere landen staan steeds vaker deze allesverwoestende ijsklompjes op het menu. Reden genoeg om uit te zoeken of je als ondernemer hier wel goed tegen verzekerd bent. Want de schade die deze buien achterlaten is niet mis.  

Hagel in de zomer? 

Eén ding werd de afgelopen tijd overduidelijk: hagelbuien zijn niet seizoensgebonden. Zomerse temperaturen zijn zelfs perfect voor het fabriceren van hagelstenen waar je u tegen zegt. Dit heeft te maken met de warmte die ’s zomers van de aarde afstraalt. Door de warme luchtstroom omhoog blijft hagel langer in de wolk. Het effect? De hagelstenen hebben meer tijd om te groeien tot ze vallen en kunnen wel tien keer groter worden dan in de winter. Een recept voor flinke schade. “De auto’s die bij het Gardameer stonden, waren compleet verwoest. Ik noem dat het poffertjespaneffect”, vertelt Rob Hendrichs, accountmanager Bedrijfsverzekeringen bij Bovemij.  

Je handelsvoorraad verzekeren 

Hoeveel hagel de toekomst gaat brengen, dat is nog onduidelijk. Het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, verwacht dat dit natuurfenomeen steeds vaker optreedt in onze warmer wordende wereld. Alle reden om er goed tegen verzekerd te zijn. Rob: “Bij de Cascoverzekering Handelsvoorraad motorrijtuigen van Bovemij valt hagel onder de dekking. En ook fijn: je betaalt bij ons een eigen risico per gebeurtenis en dus niet per auto. Stel dat er honderd auto’s worden getroffen, dan hoef je maar één keer eigen risico te betalen. Dat scheelt een fors bedrag.” 

Liever schade voorkomen  

Goed verzekerd zijn is heel fijn, maar natuurlijk voorkom je liever dat je het nodig hebt. Rob benadrukt daarom het belang van risicomanagement: “Het is misschien boerenverstand, maar houd de weersvoorspelling goed in de gaten. Er zijn tegenwoordig handige apps die je waarschuwen voor noodweer. Zie je dat er kans is op extreem weer, van een flinke hagelbui tot ijzel, zet dan je voorraad zoveel mogelijk binnen. Zo doe je er alles aan om het poffertjespaneffect te voorkomen.”  
 

Wil je weten of je goed verzekerd bent tegen hagelschade? Mail dan vrijblijvend naar zakelijk@bovemij.nl.  

Aanbevolen artikelen

Bovemij start samenwerking met Openclaims voor naadloze schadeafhandeling
Ben jij beschermd tegen hagelschade?
Bescherm je voertuigen tegen onderdelendiefstal met deze tips!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.