Een fietsaccu in brand: wat is het beste blusmiddel?

Een brandende accu van een elektrische fiets krijg je niet geblust met een reguliere CO2-, schuim- of poederblusser. Maar waarmee dan wel? Wij geven je een handig lijstje met goedgekeurde blusmiddelen voor lithium-ion fietsaccu’s. Voor lithium-ion accu’s in zwaardere voertuigen bestaan aparte richtlijnen. Je lees er alles over in dit artikel 

“Als het mis gaat met een accu van een elektrische fiets, dan gaat het ook goed mis”, vertelt Gerard van Riet Risicodeskundige bij Bovemij. “Bij één van onze relaties vloog een fietsaccu in brand, waarna een groot deel van de zaak is verwoest. Het tweewielerbedrijf zat onder een appartementencomplex, waardoor het incident ook grote gevolgen had voor de omwonenden.” Dat een lithium-ion-accu voor flinke schade kan zorgen, is volgens Gerard logisch: “In die kleine accu zit zoveel energie, dat bij een brand de vlammen razendsnel overslaan op spullen in de buurt. Gebruik je niet het juiste blusmiddel, dan escaleert de situatie snel."

Let op het keurmerk 

Met een reguliere CO2-, schuim- of poederblusser krijg je een accubrand niet geblust. Gerard: “Omdat het om een chemische brand gaat, heb je een speciaal blusmiddel nodig. Sinds november 2021 is er een testnorm in het leven geroepen voor blusmiddelen van deze lithium-ion-fietsaccu’s: de Nederlandse Technische Afspraak 8133. Deze test is een aanvulling op het toelatingsproces voor het Nederlands Rijkstypekeur. Voldoet een blusmiddel aan de NTA 8133? Dan krijgt het een keurmerk. Handig, want zo weet je zeker dat je het juiste materiaal in huis hebt bij een accubrand.” 

Vergeet volgelaatsmaskers niet

Naast een goedgekeurd blusmiddel voor fietsaccu’s, raadt Gerard aan om ook volgelaatsmaskers te kopen. “Bij een accubrand komen zeer giftige stoffen vrij, die je niet wil inademen. Maar ook vaste onderdelen van de accu kunnen wegschieten en je lichaam ernstig verwonden. Zet daarom meteen een volgelaatsmasker op ter bescherming van je hele gezicht.” En, is het voor alle collega’s duidelijk waar deze spullen liggen en wie wat doet bij een brand? “Het is goed om zo’n situatie te oefenen met collega’s. Dan weet iedereen wat ‘ie moet doen in geval van nood.”

Deze blusmiddelen zijn goedgekeurd

Heb je al blusmiddelen in huis? Check dan of het keurmerk op de blusser staat. Voldoen ze niet aan de NTA 8133, of is het tijd om nieuwe blussers te kopen? Dan komt onderstaand lijstje met goedgekeurde blusmiddelen van pas. Op de website van Kiwa vind je altijd een actueel overzicht met alle goedgekeurde blusmiddelen.

Fabrikant Type blusser
HooVos Brandbeveiliging 9L AVD Lith Ext
Chubb Fire & Security LA9-c
Neuruppin WD 9 F-500
Westheart WD 9 F-500
Berki Brandbeveiliging ECOCOLD 9ltr
Saval B9P F3
Saval B9C F3
Fire Control EcoCold-9LTR
ASAPs ANG-HGEL-9LT
MOBIAK MBK22-LITHIUM-HGEL-9
Kerzon Li9

Meer preventietips? 

Of het nu gaat om inbraak, brand, fraude of cybercriminaliteit – risico’s loop je elke dag. Op onze preventiepagina lees je alles over hoe je die risico’s indamt. Zodat jij je zorgeloos kunt richten op je bedrijfsvoering. 

Aanbevolen artikelen

Introductie Stellantis Autoverzekering bij Eurorepar Car Service dankzij nieuwe samenwerking met Bovemij
Kerstversiering in je showroom of werkplaats? Zo houd je het veilig!
Bovemij en Bosch Car Service zetten de volgende stap in de samenwerking.

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.