De alarmklassen zijn gewijzigd! Dit moet je weten

Heb of verkoop je een Bovemij-autoverzekering met diefstaldekking? Let dan op, want de namen van de alarmklassen zijn veranderd. Ook heb je een extra voorziening nodig als je een auto met keyless entry of startonderbreker hebt. Want alleen dan krijg je een CCV-certificaat Voertuigbeveiliging­– en die heb je nodig voor je verzekering. 

Alarmsystemen voor voertuigen zijn onderverdeeld in klassen. Die hebben sinds 1 januari 2021 een andere naam. Of beter gezegd: ze hebben hun oude naam terug. Daarnaast zijn er een paar inhoudelijk aangepast vanwege de nieuwe keyless-entry-voorschriften. Hierdoor voldoet jouw systeem mogelijk niet meer aan de eisen van die klasse. Ook is voor nieuw gekeurde systemen jamming-detectie niet meer verplicht als je een voertuigvolgsysteem hebt.

De namen

Jaren geleden hadden alle alarmklassen gewoon een nummer: 1, 2, 3, 4 en 5. In 2015 kregen ze langere namen. 1, 2 en 3 werden ‘klasse startonderbreker’, ‘klasse alarmsysteem’ en ‘klasse alarmsysteem met hellingshoekdetectie’. Alarmklasse 4 en 5 werden samengevoegd en omgedoopt tot ‘klasse voertuigvolgsysteem’.

Nu is die verandering dus teruggedraaid. Vooral omdat de nieuwe namen onvoldoende aansloegen – veel dealers en verzekeraars bleven gewoon de oude gebruiken.

Afschaffing van jamming-detectie

Het verdwijnen van de jamming-detectieverplichting geldt voor alarmklassen 4 en 5, dus de klassen met een voertuigvolgsysteem. Jamming-detectie activeert namelijk de startblokkering zodra autodieven de signalen van het voertuigvolgsysteem gebruiken. Waarom je ze niet meer hoeft te hebben om een alarmklasse-certificaat te krijgen? Omdat de detectors zélf voor storingen blijken te zorgen.

Voorschriften voor keyless-entry

De andere inhoudelijke verandering betreft startonderbrekers en alarmsystemen. Wie hiervan gebruikmaakt, moet een extra maatregel nemen. Want met de geüpdatete keyless entry-voorschriften mogen autosleutels vijf minuten na gebruik geen signaal meer uitzenden. ‘Relay attacks’ zijn dan namelijk niet meer mogelijk. Bij deze vorm van diefstal ligt de autosleutel van de auto gewoon achter een voordeur, maar zendt hij nog wel een signaal uit. De dief gebruikt dan een signaalversterker om de auto te laten denken dat de sleutel in de buurt is. De auto gaat vervolgens makkelijk van het slot, waarna diefstal een eitje is.

Alleen als jouw  alarmsysteem voldoet aan de keyless-entry-voorschriften, krijgt je auto een CCV-certificaat voor een van de alarmklassen. En alleen met een geldig CCV-certificaat Voertuigbeveiliging weet je zeker dat je voor drie jaar goed verzekerd bent tegen autodiefstal!

Meer weten?

Heb je vragen over de wijzigingen in alarmklassen en wat die betekenen voor jouw polis? Neem gerust contact op met je accountmanager. Je kunt ook bellen naar 024 751 21 31 of mailen naar zakelijk@bovemij.nl.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.