10 tips om veilig om te gaan met elektrische voertuigen

Elektrische voertuigen zijn steeds populairder. Deze vervoersmiddelen hebben veel veiligheidscomponenten, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Door kortsluiting of hitteontwikkeling kan een accu in brand gaan of zelfs exploderen, met flinke schade als gevolg. Met deze tips verklein je de risico’s op brand in je bedrijf.

  1. Zorg voor voldoende groepen in of buiten de meterkast, en stem dit af op het vermogen van de laadunits. Laat de elektra bovendien altijd aanleggen door een erkend installateur.
  2. Laad accu’s alleen op als er toezicht is, dus niet buiten openingstijden.
  3. Gebruik rookmelders in de ruimtes waar je accu’s oplaadt. Mocht er iets fout gaan, dan kun je dankzij deze melders de schade beperken.
  4. Bewaar accu’s altijd in de ADR-vervoersverpakking. Verwijder die pas vlak voordat je de accu’s in het voertuig plaatst.
  5. Berg accu’s die je niet gebruikt of die kapot zijn veilig op. Dat kan in een 60 minuten brandwerend compartiment met automatische blusinstallatie of in een metalen zeecontainer op minimaal tien meter van de buitengevel. Voorzie die zeecontainer van een rookmelder die je koppelt aan het alarmsysteem. Bedrijven die brandwerende veiligheidskasten met een blussysteem kunnen leveren conform de NEN-EN-14470-1 zijn onder andere Hiltra, Asecos en FSE Support. Hoovos in Amerongen kan brandwerende compartimenten leveren.
  6. Houd de laadtoestand (State of Charge) op 30% of lager. Dan beperk je de kans op zelfontbranding tot een minimum.
  7. Plaats nieuwe laadunits minimaal tien meter van de gevel. Is de gevel minimaal 60 minuten bestand tegen brand, dan kun je de laadunit wel tegen de gevel plaatsen.
  8. Heb je een grote voorraad accu’s in of buiten het bedrijfspand opgeslagen? Meld dit dan bij het bevoegd gezag, zodat de brandweer voorbereid is op een eventuele calamiteit.
  9. Plaats schadevoertuigen met potentieel brandgevaar en voertuigen met een elektronische storing na werktijd buiten. Doe dit op minstens tien meter afstand van de buitengevel.
  10. Zorg voor voldoende dolly’s, om voertuigen bij een calamiteit snel naar buiten te werken. Leg een set in de showroom en een in de werkplaats. En doe periodiek een ontruimingsoefening, waarbij je focust op een elektrisch voertuig dat snel naar buiten moet.

Meer weten?

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan contact op met onze risicodeskundigen via preventie@bovemij.nl. Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen om je risico’s zo veel mogelijk te beperken? Bekijk dan ook onze andere preventietips.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.