Zo houd je je medewerkers gezond en fit

Bij twee derde van de medewerkers zijn lichamelijke klachten de oorzaak van langdurige uitval. Voor mkb’ers is het niet niks om een medewerker zes weken of langer kwijt te zijn. Het kan zelfs aardig in de kosten lopen. Daarom delen we hier wat tips om langdurig verzuim door lichamelijke klachten te voorkomen.

Van ziekte, een ongeluk op het werk en ouderdomsklachten tot een verkeerde werkhouding of te zware lichamelijke arbeidsbelasting. Er zijn genoeg fysieke redenen waardoor iemand zijn werk langere tijd niet kan uitvoeren. Gelukkig kun je als werkgever veel doen om je medewerkers fit en gezond te houden. Wij zetten een paar tips een rij.

1. Herken de signalen

Luister goed naar je medewerkers. Vaak herken je dan vanzelf de signalen van een onveilige of ongezonde werkplek. Denk dan aan medewerkers die:

  • klagen over de werkplek
  • niet werken volgens protocol of zonder de juiste beschermingsmiddelen
  • geen pauzes nemen
  • vaak overwerken
  • veel fouten maken

2. Praat met je medewerkers

Herken je de signalen die hierboven genoemd worden? Ga dan in gesprek met je medewerkers. Waarom is iemand ontevreden over zijn werkplek of maakt hij veel fouten? Samen kun je op zoek naar een oplossing. Misschien kun je het werk anders inrichten, duidelijkere protocollen voor veilig werken opstellen of andere materialen en gereedschap aanschaffen. Dit alles maakt de kans op fysieke overbelasting of een ongeluk kleiner.

3. Schakel professionals in

Je medewerkers weten goed wat ze nodig hebben in hun werk. Professionals kunnen daarnaast meedenken hoe het allemaal nog veiliger en gezonder kan. Denk aan bedrijfsartsen, preventiemedewerkers, ergonomen en arbodiensten. Zij adviseren allemaal over preventie en kunnen gezonde of veilige arbeidsomstandigheden helpen implementeren. Zo voorkom je ongelukken en situaties waarin mensen chronische klachten krijgen. Ook bij onze partners OOMT en Innovam kun je goed terecht voor advies over preventie.

4. Zorg voor een gezonde werkplek

Natuurlijk zorg je met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor een veilige, gezonde werkomgeving volgens de wettelijke eisen. Daarnaast kun je extra energie steken in een werkomgeving waar een gezonde leefstijl wordt aangemoedigd. Denk aan een dagelijkse lunchwandeling en meer gezond eten in de kantine. Want werknemers die beter voor zichzelf zorgen, zullen minder snel uitvallen om fysieke redenen.

5. Verzeker je tegen verzuim

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar lukt dat toch niet, dan vind je hier de stappen die je moet zetten als een werknemer langdurig ziek is. Wist je dat onze ziekteverzuimverzekering de doorbetaling van het loon van zieke werknemers voor twee jaar dekt? Vaak is dat broodnodig. Want je bent niet alleen je vaste kracht kwijt, je moet misschien ook tijdelijk personeel aannemen dat óók betaald moet worden. Binnen de verzuimverzekering ondersteunen we je trouwens graag bij de stappen die je moet zetten.

Heb je behoefte aan meer informatie over dit onderwerp? Wij denken met je mee. Je kunt ook contact met ons opnemen als je vragen hebt over onze ziekteverzuimverzekering. Wil je de verzekering meteen aanvragen? Je accountmanager helpt je graag verder.

Aanbevolen artikelen

Weet jij wat je moet doen bij ziekteverzuim?
Tips voor goed sleutelbeheer
8 fouten die op de loer liggen bij het maken een proefrit

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.