Zo hou jij cybercriminelen buiten de deur

Het is de Week van de Veiligheid! Deze week loopt van 11 tot 17 oktober en staat dit jaar in het teken van veilig ondernemen. Vandaag ligt de focus op cybersecurity. En dat is niet voor niets, want cybercriminelen hebben het steeds vaker gemunt op bedrijven. Hoe je ervoor zorgt dat ze bij jou bot vangen?

De Week van de Veiligheid is een jaarlijks initiatief van het CCV, een stichting die preventie stimuleert en veiligheidsproblemen in kaart brengt. Zoals problemen rondom cyberveiligheid dus. Internetcriminelen kunnen bijvoorbeeld belangrijke bestanden en programma’s vergrendelen. Die geven ze pas vrij als je geld betaalt. Of ze stelen je klantgegevens. Genoeg reden om extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Hoe? Met deze tips!

1. Ga voor een waterdicht wachtwoordbeheer

Laat medewerkers hun wachtwoorden vaak wijzigen. Dit kan je systeemtechnisch regelen. En laat de wachtwoorden minstens veertien karakters, een hoofdletter, een cijfer en een speciaal teken bevatten. Zo zijn ze extra lastig te raden door kwaadwillenden. Dit geldt ook voor de wachtwoorden van je wifinetwerk, router en modem. Want ook via die wegen breken criminelen geregeld in!

Dit soort complexe wachtwoorden uit je hoofd leren is niet te doen. Maak daarom gebruik van wachtwoordmanagers, zoals 1Password of LastPass. Hiermee sla je twee vliegen in een klap: ze genereren sterke wachtwoorden én slaan die meteen veilig op. Kies waar het kan ook voor een tweestapsverificatie. Dan krijg je na het invullen van je wachtwoord bijvoorbeeld een SMS-code om de inlog af te maken.

2. Maak je medewerkers alert

IT-beveiliging is zo sterk als de zwakste schakel. Vertel jouw collega’s daarom hoe belangrijk die is en hoe zij eraan kunnen bijdragen. Vraag ze bijvoorbeeld om hun mobiele apparaten, zoals laptops en smartphones, niet onbeheerd achter te laten. Lopen ze er toch even van weg? Vraag hen dan om die apparaten af te sluiten of te locken. Zo kunnen onbevoegden er niet zomaar in. Zorg er ook voor dat niemand gebruikmaakt van openbare hotspots, want vaak komt een hacker binnen via zo’n netwerk.

Leuke tip: gaat een medewerker de fout in? Dan kun je daar een ludieke ‘straf’ aan koppelen. Laat hem of haar bijvoorbeeld trakteren tijdens de eerstvolgende werkdag.

3. Laat je risico’s in kaart brengen

Vraag een expert om hulp bij het beveiligen van je IT-systeem. Denk bijvoorbeeld aan een ethische hacker. Dat is iemand die probeert in te breken in jouw netwerk, met als doel de eventuele lekken in de beveiliging op te sporen. Zo weet jij precies welke acties je nog moet ondernemen.

Zo’n expert checkt trouwens niet alleen je apparaten en netwerken, maar ook de gang van zaken binnen je organisatie. Want je hebt niks aan je beveiligingssoftware als medewerkers bijvoorbeeld USB-sticks met gevoelige gegevens op de toonbank laten liggen.

Digitaal Veilig Pakket

Met ons Digitaal Veilig Pakket helpen we je graag verder om zorgeloos digitaal te ondernemen. Met dit pakket ben je namelijk verzekerd als je, ondanks onze tips, slachtoffer bent geworden van onder andere hacks, ransomware of datalekken. Bovendien staat er altijd een Cyber Incident Manager voor je klaar als de nood aan de man komt. Meer weten? Vraag hier vrijblijvend informatie aan of neem contact op met je accountmanager.

BOVAG als eerste van start richting normering cyberveiligheid

Demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat), voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland en BOVAG hebben vandaag, op de eerste dag van de Week van de Veiligheid, hun handtekening gezet onder het samenwerkingsproject Samen Digitaal Veilig. Binnen dit project gaan branche-, beroeps- en ondernemersverenigingen zelf aan de slag met een normering om aangesloten bedrijven beter te ‘wapenen’ tegen cybercriminaliteit. BOVAG bijt het spits af.

Het belang van inkomensverzekeringen voor werkgevers en werknemers
Verzuimnavigator: ontdek de nieuwe opzet van het Stappenplan
Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.