Vitaal op de werkvloer dankzij gezondheidscheck

Gezonde en vitale medewerkers. Daar is elk bedrijf bij gebaat. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt, want zieke werknemers kunnen vervelende gevolgen hebben. Je kunt je hiervoor verzekeren, maar je kunt het ook vóór zijn. Met een Preventief Medisch Onderzoek, bijvoorbeeld. En dat werkt: uit onderzoek blijkt dat zo’n check leidt tot minder ziekteverzuim en meer productiviteit.

Naast dat ziekte vervelend is voor je werknemers, kunnen de kosten voor jou als ondernemer behoorlijk oplopen. Pascal Zweers, specialist inkomen bij Bovemij: “Als werkgever ben je verplicht om maximaal twee jaar lang loon door te betalen van zieke werknemers. Daarnaast moet je kosten maken voor re-integratie. En uitval betekent vaak dat je op zoek moet naar extra mensen, wat lastig is deze krappe arbeidsmarkt.”

Voorkom verzuim

Een gezonde werkomgeving draagt bij aan minder ziekteverzuim. Als bedrijf heb je daarin een aantal wettelijke verplichtingen. Zoals om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te maken. En ook om op basis hiervan periodiek onderzoek te doen naar gezondheidsrisico’s. Dat laatste kan bijvoorbeeld met een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). “Maar een PAGO kijkt alleen naar arbeidsgerelateerde risico’s”, vertelt Zweers, “en niet naar de algemene lichamelijke en mentale gezondheid van werknemers. Terwijl die nou juist veel invloed heeft op hoe je werknemers functioneren. Iemand die gezond leeft en lekker in zijn vel zit, is minder vaak ziek en doet z’n werk waarschijnlijk ook beter.”

Inzicht in gezondheid loont

Voorkomen is dus beter dan genezen. Voor wie dit als muziek in de oren klinkt, is het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) een uitkomst. Een PMO is veelomvattender dan een PAGO. Bij een PMO wordt, naast werkgerelateerde gezondheidsrisico’s, ook uitgebreid gekeken naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid en de leefgewoonten. En dat biedt voordelen: “Hiermee geef je werknemers inzicht in hun fysieke en mentale gezondheid. Bovendien krijgen ze handvatten voor hoe ze hun gezondheid kunnen verbeteren. Zo stimuleer je je werknemers om actief aan hun welzijn te werken en daar profiteer je als werkgever ook van.”

Het Erasmus MC deed onderzoek naar de effecten van de Persoonlijke Gezondheidscheck op productiviteit en verzuim. En wat blijkt? Gemiddeld leidt de check tot 20% minder ziekteverzuim en 10% hogere productiviteit. “Daarmee is een PMO een succesvolle investering in de duurzame inzetbaarheid van je werknemers”, aldus Zweers.

Hoe het werkt

Een PMO bestaat uit vragenlijsten over leefstijl, voeding, bewegen, stress en slaapgedrag. Daarnaast voert de werknemer een aantal thuistesten uit, zoals bloedafname via een vingerprik. De uitslag is anoniem en wordt alleen met de werknemer zelf gedeeld. Werkgevers krijgen de uitslagen op bedrijfsniveau, en die zijn niet herleidbaar tot personen. “De rapportage geeft aan hoe het met de gezondheid van je personeel gesteld is en biedt algemene aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan.”

Wat kost dat?

De kosten van een PMO hangen af van de inhoud van het onderzoek, en die hangt weer af van de gezondheidsrisico’s die uit de (RI&E) komen. Wanneer je de PMO laat uitvoeren door &Niped, dan vergoeden veel zorgverzekeraars de kosten, waardoor het jouw werknemer en jou niet veel hoeft te kosten. Bied je de BOVAG Zorgpolis aan als collectieve verzekering en is je werknemer daar verzekerd, dan krijgt je de kosten van een PMO sowieso vergoed. Deze vergoeding geldt ook voor eventuele gezinsleden van werknemers die een PMO willen laten doen. Soms zit die vergoeding standaard bij de basisverzekering, zoals bij OHRA, een van de labels die vallen onder de Bovag Zorgpolis. Bij Zilveren Kruis en De Friesland loopt de vergoeding via de aanvullende verzekering, in dat geval wordt een gedeelte vergoed.

Goed voorbeeld doet volgen

Je werknemer beslist zelf of hij meedoet aan een PMO, maar als werkgever kun je dit wel stimuleren: “Het werkt als een leidinggevende of directeur het goede voorbeeld geeft en zelf ook meedoet. Verder kun je het werknemers makkelijker maken: bied bijvoorbeeld aan dat ze de vragenlijsten onder werktijd kunnen invullen, of eerder naar huis mogen om de thuistests te doen.”

Bied je een PMO aan, dan laat je zien dat je om je werknemers geeft en dat je ze waardeert, meent Zweers. “Je maakt werknemers ervan bewust hoe ze gezonder en vitaler kunnen worden en zelf aan hun gezondheid kunnen werken. En daar wordt iedereen beter van.”

Ook een preventieve gezondheidscheck voor je werknemers?

Laat je informeren over de mogelijkheden om ziekteverzuim tegen te gaan met een preventief gezondheidsonderzoek. Of hoe je de financiële risico’s voor je bedrijf kunt beperken. Neem hiervoor contact met ons op via telefoonnummer 024 751 21 25 of stuur een e-mail naar verzuim@bovemij.nl. Wij helpen je graag.

Voorkom hoge kosten

Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer her ziekteverzuim duurt, hoe meer. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met de Ziekteverzuimverzekering voorkom je hoge kosten.

Lees hier meer

Aanbevolen artikelen

5 misvattingen over Voorraadfinanciering 
Stappenplan voor het maken van een Risico Inventarisatie- en Evaluatie
100 dagen bij Bovemij: Een inkijkje in de visie en plannen van schade-manager Mireille

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.