Verzuim is een groeiend probleem

Laten we beginnen bij het begin: het definiëren van verzuim. Verzuim betekent simpelweg dat een werknemer zich afmeldt wegens ziekte. Kort verzuim duurt meestal maar een paar dagen en is het gevolg van bijvoorbeeld een griepje. Is een werknemer langer dan zes weken ziek? Dan spreken we van langdurig verzuim. In dat geval komt er een bedrijfsarts aan te pas.  

Wist je trouwens dat psychische klachten steeds vaker de oorzaak zijn van langdurig verzuim? Waar werknemers in 2016 nog in 30% van de gevallen psychische klachten als reden gaven, steeg dit aandeel naar ruim een derde in 2021 (bron: ArboNed). Sterker nog: werkstress is al jaren beroepsziekte nummer één. Overigens scoort de mobiliteitsbranche met 26,9% een stuk lager. Maar ondanks dat is het belangrijk oog te houden voor mentale problemen op de werkvloer.  

Psychosociale arbeidsbelasting 

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Hieronder vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken, zoals agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk. Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om beleid te voeren dat erop is gericht om PSA te voorkomen of te beperken.  

Lichamelijke klachten 

Verzuim kan natuurlijk ook ontstaan door lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld na een ongeluk op het werk of in de vrije tijd. Lichamelijke klachten kunnen ook opkomen door te veel fysieke arbeidsbelasting op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan te vaak dezelfde handelingen doen, zware spullen tillen of een ergonomisch verkeerde houding aannemen. In totaal hebben 460.000 werknemers daardoor een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. 

Verzuim is dus een groeiend probleem en dat zien we terug in het financiële plaatje. Een zieke werknemer kost namelijk zo’n 250 tot 300 euro per dag. Dat komt doordat je als werkgever niet alleen het loon doorbetaalt, maar mogelijk ook minder omzet draait door afwezigheid van de medewerker of een vervanger moet betalen. 
Tel daarbij op dat werkgevers bij verzuim twee jaar lang de loonkosten moeten doorbetalen en twaalf jaar lang (deels) verantwoordelijk kunnen zijn voor een zieke medewerker (in het geval dat deze medewerker een WGA-uitkering ontvangt). Het is dus bepaald geen gek idee om meer aandacht te besteden aan het welzijn van personeel, om zo verzuim te voorkomen! 

Voorkom hoge kosten
Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe meer. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met de Ziekteverzuimverzekering voorkom je hoge kosten.  

Lees hier meer

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.