Tips voor goed sleutelbeheer

Om diefstal van voertuigen te voorkomen, is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de sleutels. Niet alleen voor auto's, maar ook voor vrachtwagens, campers, motoren en scooters. De sleutels dienen nooit onbeheerd gelaten te worden, maar altijd op de man gedragen te worden of veilig in de afgesloten kluis.

Enkele algemene tips

  • Laat sleutels nooit onbeheerd achter.

  • Sluit voertuigen die buiten staan altijd af.

  • Geef bij een proefrit maar één sleutel mee.

Voertuigen in de werkplaats

Laat geen sleutels in voertuigen zitten, ook niet als zij in de werkplaats staan. Haal de sleutels hier uit, zowel overdag als 's nachts. Wanneer het voertuig onrijdbaar is (bijvoorbeeld als de versnellingsbak gedemonteerd is) of als de monteur aan de auto werkt, dan hoeft dit uiteraard niet. Ook op klaarlichte dag is aandacht noodzakelijk zodat het voertuig niet onbeheerd, rijdbaar en met de sleutel aanwezig, uit het oog wordt verloren. Dit komt nog vaak voor tijdens pauzes bijvoorbeeld.

Voertuigen in de showroom

Sleutels moeten ook in de showroom uit de voertuigen verwijderd worden. Niet alleen 's nachts, maar ook overdag. Op deze manier is het niet mogelijk om de sleutel overdag al mee te nemen en na sluitingstijd het voertuig zelf op te halen. Er wordt nog wel eens beweerd dat de sleutels in de voertuigen moeten blijven op last van de brandweer. Dat is niet waar, vooral omdat de brandweer een brandend pand niet zal betreden als er geen mensen aanwezig zijn. De taken van de brandweer zijn het veiligstellen van mensenlevens en dierenlevens en tevens de brand onder controle te houden en te blussen. Auto's redden hoort daar dus niet bij.

De sleutels op balies en bureaus

Nog te vaak treffen we sleutels aan op balies (in werkorders), bureaus of andere openbare plekken. Op deze manier kan een kwaadwillende de sleutels eenvoudig bemachtigen en een of meerdere voertuigen meenemen. Let er dus op dat je de sleutels bij je houdt of in de kluis opbergt.

De sleutel tijdens proefritten

Geef bij proefritten maar één sleutel mee. Zo beperk je de kans dat de sleutel tijdens de proefrit wordt omgewisseld voor een niet werkende sleutel. Met de originele sleutel kan de auto dan later opgehaald worden. Controleer na afloop van een proefrit ook altijd de werking van de sleutel (auto starten) en berg de sleutel daarna weer op in de kluis. Meer tips om problemen bij een proefrit te voorkomen.

Meer weten?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de afdeling Operationeel Risicomanagement van Bovemij via e-mailadres preventie@bovemij.nl.

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.