"Persoonlijk contact is key voor omgaan met verzuim"

Je werknemers zijn je kostbaarste bezit. Juist daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet ziek worden, vertelt Jack Welman van Autobedrijf Welman. Door Welmans beleid komt verzuim dan ook bijna nooit voor in zijn bedrijf. 

“Het woord ‘beleid’ dekt bij ons eigenlijk niet de lading”, zegt Welman. “We hebben namelijk geen in beton gegoten stappenplan om verzuim te voorkomen of te verhelpen. Het zit hem in de persoonlijke aandacht voor je medewerkers en de sfeer binnen je team. Daar begint alles mee.”  

Goede sfeer

Een goede sfeer creëren, dus. Welman refereert hierbij onder andere aan het groeiende aandeel van ziekteverzuimers met psychische klachten, zoals een burn-out. “Helemaal voorkomen kun je het niet, want je kan ook een burn-out krijgen van je privésituatie. Maar het helpt heel erg als mensen simpelweg plezier hebben op hun werk. Dat ze zich thuis voelen en merken dat ze belangrijk zijn, welke functie ze ook hebben.”  

Allergisch voor eilanden 

Om zo’n sfeer te krijgen, bedacht Welman iets slims: hij betrekt meerdere collega’s bij het aannemen van nieuwe mensen. “Zij zitten bij de gesprekken en bepalen mede of de kandidaat voldoende vaardigheden heeft, maar ook of diegene aansluit bij het team. Zo weet je zeker dat het groepsgevoel in het bedrijf behouden blijft. Dat is echt de basis! Van daaruit ontstaat een situatie waarin vertrouwen, openheid, gelijkwaardigheid en elkaar supporten de norm is. Daarnaast geven we een beloning als een medewerker zich een jaar lang niet ziekmeldt. Die krijgt dan een week extra vakantie cadeau.” 

Voorkom hoge kosten

Of het nu om kort of lang verzuim gaat: een zieke medewerker kost geld. Hoe langer het ziekteverzuim duurt, hoe meer. Je moet namelijk zijn of haar loon doorbetalen én hebt een vervanger nodig. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Met de Ziekteverzuimverzekering voorkom je hoge kosten.  

Lees hier meer

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.