Jaarlijkse keuring blusmiddelen: veiligheid boven alles

Je hoopt ze nooit nodig te hebben. Maar áls je blusmiddelen dan toch moet inzetten, wil je dat ze werken. Met goed functionerend materiaal voorkom of beperk je schade aan je eigendommen, jezelf en je collega's. Je apparatuur ieder jaar controleren is daarom van groot belang.

Verouderde blusstof, roestvorming – brandblusser kunnen allerlei mankementen krijgen. En juist bij deze apparaten is het belangrijk dat ze optimaal werken. Door je blussers jaarlijkse te laten keuren, creëer je een veilige situatie voor iedereen op de werkvloer én voldoe je weer aan de NEN 2559-richtlijn.

Kosten versus baten

Op veiligheid wil je niet besparen. En bij blusmiddelen pakt dat zelfs averechts uit voor je portemonnee. Keur je de blusapparatuur om het jaar, dan moet je de inhoud elke vier jaar vervangen. Keur je jaarlijks, dan hoeft dit pas na vijf jaar. Onderaan de streep scheelt dit je een paar euro per blusmiddel. Bovendien moet een REOB-erkend keuringsbedrijf sowieso jaarlijks je brandslanghaspels keuren. Checken ze dan meteen je brandblussers? Dan scheelt het je nog in voorrijdkosten ook!

Blusmiddelen op orde

Je blusmiddelen moeten aan een aantal eisen voldoen, zodat je ze altijd naar behoren kunt gebruiken. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • Bevestig je blusmiddel met speciale ophangbeugels.

  • Houd de weg naar je blusmiddel altijd vrij van obstakels.

  • Gebruik pictogrammen om aan te geven waar de blusmiddelen zich bevinden.

  • Plaats per 250 m2 en op elke verdieping een blustoestel van zes of negen liter sproeischuim en/of koolzuursneeuw. Brandslanghaspels tellen niet mee.

  • Hang een CO2-blusser bij je serverruimte of patchkast.

Met de tijd mee

De bluswereld innoveert! Inmiddels zijn er goedgekeurde blusmiddelen voor lithium-ion (Li-ion) accu’s. Die zijn dan ook verplicht voor bedrijven die met deze accu’s werken. De naam van dit middel? Lithex AVD. Het heeft een langdurig koelend vermogen waardoor de batterij als het ware thermisch wordt ingepakt. Op deze manier ontsnappen er minder hitte en chemische stoffen.

Heb je vragen over blusmiddelen of de jaarlijkse keuring? Mail naar preventie@bovemij.nl, we helpen je graag verder.

Team ‘Samen Vooruit’ van Bovemij beklimt Mont Ventoux en zamelt €40.000 in voor kankeronderzoek
Linn Musters vertrekt bij Bovemij Verzekeringen
Rallyauto's en sponsoring: zorg voor tijdige aanmelding en juiste verzekeringen

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.