Jaarlijkse keuring blusmiddelen: veiligheid boven alles

Je hoopt ze nooit nodig te hebben. Maar áls je ze dan toch moet gebruiken, wil je dat ze goed en veilig werken. Met goed werkende blusmiddelen kun je voorkomen dat een brand schade aan je eigendommen veroorzaakt. Daarom vinden wij het belangrijk dat deze apparatuur ieder jaar gecontroleerd wordt. We volgen hiermee de NEN 2559-richtlijn. In dit artikel leggen we uit waarom.

Een jaarlijkse keuring is niet voor niets. Er kan veel mis zijn aan brandblussers, waardoor je ze niet meer optimaal kunt gebruiken. En juist bij deze apparaten is het van groot belang dat geen mankementen vertonen. Bij de jaarlijkse keuring worden er al regelmatig brandblussers afgekeurd. Sla je een jaartje over, dan stijgt de kans op een defecte blusser.

Geld besparen is geen argument

Voor het geld hoef je het niet te laten. Als je je blusapparatuur tweejaarlijks in plaats van jaarlijks laat keuren, scheelt dat je slechts een paar euro per blusmiddel. Dit komt onder meer omdat de inhoud van het blusmiddel eens per vijf jaar moet laten vervangen. Laat je tweejaarlijks keuren, betekent dit dat je de inhoud iedere vier jaar moet vervangen. Twee jaar later ben je immers te laat. Bovendien komt het REOB-erkende keuringsbedrijf als het goed is sowieso al ieder jaar langs om de slanghaspels te keuren. Dan kun je ze net zo goed ook de blusapparatuur laten checken.  

Blusmiddelen op orde

Vrijwel ieder bedrijf weet aan welke eisen ze dienen te voldoen als het gaat om blusmiddelen. Voor de volledigheid zetten we de belangrijkste vijf regels nog even op een rij:

  1. Bevestig ze op de juiste wijze, met speciale ophangbeugels.
  2. Houd ze altijd vrij van obstakels.
  3. Duid de opbergplek aan met pictogrammen.
  4. Plaats één blustoestel per 250 m2 in je gebouw (á 6 of 9 liter sproeischuim en/of koolzuursneeuw) en reken daarbij de brandslanghaspels niet mee.
  5. Plaats een CO2-blusser bij de entree naar de serverruimte/patchkast.

Onmisbare kostenpost

Brandveiligheid lijkt soms een overbodige kostenpost. Je hebt het immers als het goed is nooit nodig, maar betaalt er wel voor. Toch blijft het van immens belang om in te investeren. Je zorgt ervoor dat de kans op slachtoffers laag blijft. Wij vinden dat regeldrukvermindering of kostenbesparing nooit ten koste mag gaan van de veiligheid van mensen. Daarom handhaven we de jaarlijkse keuringsfrequentie van blusmiddelen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.