Is jouw bedrijfspand voorbereid op de komst van elektrische voertuigen?

Met de energietransitie in volle gang, winnen elektrische voertuigen steeds meer terrein ten opzichte van traditionele brandstofvoertuigen. Deze verschuiving draagt actief bij aan een positieve impact op het milieu en de duurzaamheid op lange termijn. De verwachting is dat het aantal elektrische voertuigen blijft toenemen. Dit brengt voor jou als eigenaar van een bedrijfspand, met name een pand met extra verdiepingen, nieuwe uitdagingen met zich mee. Het is cruciaal om je daarop voor te bereiden en daarom lichten we deze ontwikkelingen verder aan je toe. Ontdek wat er aan de hand is, wat de gevolgen zijn en hoe jij je er zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.  

Gewichtsbelasting van elektrische voertuigen: een nieuwe uitdaging 

Als verzekeraar willen we je waardevolle eigendommen natuurlijk beschermen en daarom houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Daarom willen we je bewust maken van een potentieel risico dat verbonden is aan het veranderende landschap in de automotive branche. De gewichtsbelasting van deze elektrische voertuigen vormt voor jou als eigenaar van een bedrijfspand met extra verdiepingen een potentieel risico. 

Oude berekeningen versus nieuwe realiteit 

Het is belangrijk om te begrijpen dat de constructie van jouw panden, inclusief de draagkracht van de extra verdiepingen, mogelijk niet adequaat is voor de toegenomen gewichtsbelasting van elektrische voertuigen. In het verleden is bij de constructie van deze panden rekening gehouden met de draagkracht op basis van traditionele brandstofvoertuigen, die over het algemeen lichter zijn dan elektrische voertuigen. 

Constructieoverwegingen 

Vooral bij oudere panden, waar de constructie mogelijk is berekend op een lagere norm voor draagkracht dan de huidige norm, kan dit een potentieel probleem vormen, gezien het hogere gewicht van elektrische voertuigen. Hoewel in Nederland altijd een veiligheidsmarge wordt gehanteerd, is het toch verstandig om bij oudere panden na te gaan met welke belasting in het verleden is gerekend en of deze nog steeds adequaat is voor de huidige situatie. 

Bij wat jongere bedrijfspanden, bij benadering tussen 0 en 15 jaar oud, lijkt het draagvermogen ruim voldoende voor elektrische voertuigen. Dit komt omdat de tussenvloeren van deze bedrijfspanden over het algemeen een hoger draagvermogen hebben. Het blijft echter belangrijk om voorbereid te zijn op toekomstige veranderingen, aangezien het aantal elektrische voertuigen op de weg blijft toenemen. 

Vooruitziendheid is cruciaal 

Op dit moment kan je jezelf organisatorisch beschermen door alleen voertuigen met traditionele brandstoffen op de tussenvloeren te plaatsen. Met de verwachte toename van elektrische voertuigen is het echter noodzakelijk om vooruit te denken. In het geval dat het aantal elektrische voertuigen sterk stijgt, adviseren wij om contact op te nemen met een architect of constructeur. 

Indien er geen beschikbare gegevens meer zijn of als de bestaande berekeningen niet meer voldoen, is het raadzaam om een nieuwe berekening te laten uitvoeren. Aan de hand van deze berekening kan worden bepaald of versterking van de vloer nodig is om mogelijke risico's zoals verzakking of structurele schade te voorkomen.  

Verzekering en verantwoordelijkheid 

Met dit artikel willen we je bewust maken van de potentiële risico's voor jouw bedrijfspand. Tegelijkertijd willen we benadrukken dat schade door constructiegebrek niet gedekt wordt door verzekeringen. De reden hiervoor is dat de constructie van een bedrijfspand geschikt moet zijn voor uw (mogelijk) gewijzigde gebruik en de voertuigen die hierbij horen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van het pand. Het is daarom belangrijk om bij je verhuurder of constructeur na te gaan of de constructie van je (huur)pand stevig genoeg is.  

Onderneem zelf actie 

In samenspraak met de architect/constructeur adviseren wij je om tijdig actie te ondernemen om mogelijke risico's en schade te voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je de veiligheid van je pand én je voertuigen kunt waarborgen. 

Aanbevolen artikelen

Ziekteverzuim: Voorkomen én goed voorbereiden
Maak jouw autobedrijf klaar voor overname met voorraadfinanciering!
Zonnepanelen plaatsen? Hier moet je aan denken

 

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.