Is het alarmsysteem van jouw bedrijf goed beveiligd tegen hackers?

Bij cybercrime denk je misschien aan identiteitsfraude, phishing en ransomware. Wat ook in dit rijtje thuishoort, is het hacken van het alarmsysteem van je bedrijfsgebouw. En ja, dat heeft grote gevolgen. Esther Landman, propositiemarkteer bij Bovemij, legt daarom uit hoe je je hiertegen wapent.   

Voor hackers is het meestal een fluitje van een cent om in de systemen van bedrijven binnen te komen. “De beveiliging van software en hardware staat vaak niet hoog op de agenda. Dat maakt ze een aantrekkelijke prooi voor cybercriminelen”, vertelt Esther. Dat er niet alleen op grote mobiliteitsbedrijven wordt gemunt, maken de cijfers duidelijk: “Ruim 55 procent van het midden- en kleinbedrijf is minstens één keer slachtoffer geworden van online criminaliteit.”  

Geen loos alarm  

Hebben criminelen het op jouw zaak gemunt? Dan kan dat risico’s van financiële, operationele en wettelijke aard hebben. Van schade aan je computersystemen waardoor je niet meer goed kunt werken tot een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens. Waar volgens Esther te weinig bij wordt stilgestaan, is het beveiligen van het alarmsysteem: “Omdat dit systeem verbonden is met het internet, hebben cybercriminelen er makkelijker toegang toe als je geen maatregelen treft. Het alarmsysteem kan uitgeschakeld worden waardoor je eigendommen niet meer beveiligd zijn en er geen controle- en alarmmeldingen meer gedaan kunnen worden. De kans dat inbraak of brand dan onopgemerkt blijft, is groot.”  

Een zinvol protocol  

Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. “Mijn advies is om samen met de installateur van je alarmsysteem een protocol op te stellen. Zo weet je precies wat je moet doen als het inbraaksysteem uitvalt. Denk aan extra controlerondes, een tijdelijk alarmsysteem zoals Bouwatch en continue beveiliging als er niemand aanwezig is.” 

Heb je het vermoeden dat je gehackt bent? Of heeft de installateur opgemerkt dat er iets aan de hand is met het alarmsysteem? Dan heeft Esther ook een tip: “Neem zo snel mogelijk contact op met je installateur en ICT-leverancier en verbreek in overleg met hen de verbinding met het internet.”  

Op zoek naar meer tips tegen cybercriminaliteit?

Wij helpen je graag verder.

Aanbevolen artikelen

Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?
Onze klanten beoordelen Bovemij Voorraadfinanciering met een 8,7. Wanneer ga jij er mee aan de slag?
Voor de ondernemer die goed voor zijn personeel wil zorgen

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.