Hoe voorkom ik een probleem tijdens de proefrit?

Een goede proefritprocedure

Eens in de zoveel tijd komt er bij ons een melding binnen dat een auto na een proefrit niet is teruggekomen. Omdat elke keer er volgens ons één te veel is, geven we je graag 8 tips om ontvreemding te voorkomen:

  1. Maak een goed leesbare kopie van het originele rijbewijs (bij het pasje: zowel de voor- als de achterzijde).
  2. Controleer het originele rijbewijs op geldigheid (lees verderop hoe u dat kunt doen).
  3. Kijk of de persoon op de pasfoto overeenkomt met de klant.
  4. Vul het proefritformulier in. Gebruik bij voorkeur het BOVAG-proefritformulier, maar geef in elk geval op het formulier aan: NAW-gegevens van de klant, datum en tijd van vertrek, verwachte datum en tijd retour en de handtekening van de klant.
  5. Controleer de handtekening, vergelijk hem met de handtekening op het rijbewijs.
  6. Geef slechts één sleutel mee en controleer na afloop van de proefrit of de ingeleverde sleutel dezelfde is als die u meegaf (motor starten).
  7. Voorzie het voertuig bij voorkeur van een (mobiel) voertuigvolgsysteem.

Hoe controleer ik een rijbewijs op geldigheid?

Het controleren van een rijbewijs op geldigheid kan op verschillende manieren.

Voor proefritten:

  • Via het Document Verificatie Systeem van RDC online via rdw.nl, VWE en A2SP
  • Automatisch via de app van proefritmanager van RDC.

Voor proefritten en verhuur:

Waarom controleren we een rijbewijs?

Als een klant gaat proefrijden of een voertuig huurt maken we een kopie of digitale scan van het rijbewijs. Dat is natuurlijk perfect, maar het bekijken of kopiëren van het rijbewijs is vaak niet voldoende om te weten wie er daadwerkelijk voor je staat. Om te ondervangen dat je in plaats van een klant een oplichter voor je hebt staan, zijn er diverse hulpmiddelen te verkrijgen om het rijbewijs op geldigheid te controleren.

Nog regelmatig wordt er bij mobiliteitsbedrijven een auto ontvreemd tijdens een proefrit of verhuurperiode. In veel gevallen blijkt dat het rijbewijs bij uitgifte van het voertuig niet gecontroleerd is. Had men dit wel gedaan, dan had men ontdekt dat het rijbewijs al weken of soms zelfs maanden als 'gestolen' staat geregistreerd. De auto is dan via oplichting ontvreemd en dat is niet gedekt op de verzekering.

Verduistering of oplichting?

Een persoon die, na het tonen van zijn of haar geldige identiteitsbewijs, een voertuig verkrijgt en deze later besluit niet meer terug te brengen, verduistert dit voertuig. Op voorhand is deze persoon niet van plan om het voertuig niet terug te brengen, dus is hierbij géén sprake van voorbedachte rade. Verduistering wordt in de polisvoorwaarden omschreven als een gedekt evenement.

Oplichting is het verkrijgen van een voertuig met bijvoorbeeld een ongeldige identiteit of een ongeldig identiteitsbewijs. In het geval van oplichting spreken we over een actie mét voorbedachte rade. Deze persoon heeft immers zijn of haar identiteit met opzet vervalst om onder die naam het voertuig te verkrijgen en was dus voornemens deze niet terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. Oplichting wordt in de polisvoorwaarden omschreven als een niet gedekt evenement.

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.