Brommobiel verkopen? Dit moet je weten 

De tijd dat de brommobiel stoffig was, is verleden tijd. Deze handige wagentjes met brommerkenteken worden steeds mooier, beter, cooler én gewilder. En ja, dat zorgt voor vragen bij autodealers. Bijvoorbeeld: is zo’n brommobiel eigenlijk meeverzekerd op onze garageverzekering? Frank Smit, accountmanager bij Bovemij, noemt zes feiten die je moet weten. 

Feit 1: Vooral bij jongeren en stadsbewoners is dit voertuig populair  

Wie je vooral in een brommobiel ziet rondknorren? “Jongeren en stadsbewoners”, zegt Frank. Hoe dat komt, zie je als je een rondje door een druk centrum loopt. Je kunt dit guitige voertuigje makkelijk en vaak gratis kwijt in een bomvolle stad, er zijn elektrische varianten te koop én je hoeft geen helm op. Vooral het laatste punt schijnt jongeren te overtuigen om hun scooter in te wisselen voor een brommobiel. Want zonder helm is de kans op bad hair days veel kleiner. 

Feit 2: Brommobielen zijn niet standaard meeverzekerd op de garageverzekering 

“Verschillende klanten stelden me de afgelopen tijd dezelfde vraag: ‘zijn brommobielen automatisch meeverzekerd?’ Dan weet ik dat dit vraagstuk bij meer dealers moet spelen. En dat er ook veel verkopers zijn die er niet bij stilstaan, terwijl ze dat wel zouden moeten doen. Brommobielen zijn namelijk niet standaard meeverzekerd. Wel is de polis aan te passen, zodat dit wél het geval is. Een must voor elke dealer in deze handel. Neem hiervoor contact op met je accountmanager.” 

Feit 3: Laat je niet afschrikken door de foutmelding bij online aanmelding 

“De garageverzekering van Bovemij heeft een ruime dekking voor motorvoertuigen, maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Bromfietsen, scooters, autobussen en brommobielen zijn hier voorbeelden van”, vertelt Frank. “Probeer je toch online een brommobiel aan te melden als rijrisico? Dan krijg je een foutmelding. Laat je hier niet door afschrikken, maar neem gewoon contact op met Bovemij. Wij helpen je snel aan een uitbreiding waarmee brommobielen wél verzekerd zijn. Natuurlijk kost je dit iets extra, maar het gaat gelukkig niet om hele grote bedragen.” 

Feit 4: Onverzekerde brommobielen kunnen zorgen voor duizenden euro’s schade 

“De problemen die met onverzekerde brommobielen kunnen ontstaan, zijn volgens Frank niet mis. “Stel: je hebt een demo van een brommobiel los verzekerd als rijrisico, bij Bovemij of ergens anders. Uiteindelijk verkoop je er tien. Een importeur levert ze af op je stoep. Vanaf dat moment leggen sommige importeurs de verzekeringsplicht bij de dealer. Gebeurt er iets met die brommobielen – denk aan diefstal of brand – dan ben je zo een ton armer. Voor deze voorraadvoertuigen biedt onze handelsvoorraadverzekering dekking.”

Feit 5: Voor brommobielen heb je een aparte set groene kentekenplaten nodig   

Nog iets om rekening mee te houden: een handelaarskenteken voor (personen)auto’s mag volgens de richtlijnen van het RDW niet gebruikt worden op een brommobiel. “Ondanks dat ze vier wielen hebben, worden brommobielen gezien als scooter of brommer. Je moet daarom bij het RDW een aparte set groene platen aanvragen en deze uiteraard verzekeren.” 

Feit 6: Sommige autodealers móeten brommobielen toevoegen aan hun assortiment  

“Er zijn autodealers die ervoor kiezen om brommobielen te verkopen en er zijn dealers die geen keus hebben. Zo worden Opel-dealers op dit moment verplicht om de nieuwe Rocks-E brommobiel in hun assortiment te hebben”, vertelt Frank. “Met je aangepaste garageverzekering kun je ze met een gerust hart in je showroom zetten. Zo’n voertuig trekt natuurlijk wel de aandacht.” 

Denk je erover om een brommobiel toe te voegen aan je assortiment? Of staat er al één in je showroom, maar weet je niet of je goed verzekerd bent? Neem dan even contact op met je accountmanager van Bovemij.  

Aanbevolen artikelen

Bescherm je voertuigen tegen onderdelendiefstal met deze tips!
In deze 3 stappen je zonnepanelen volledig tegen brand verzekerd
Je lesauto mee op vakantie: mag dat?

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.