5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen

Het bevorderen van de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers loont de moeite. Door verder te gaan dan alleen de basis, kun je veel winst behalen. Duurzame inzetbaarheid draait om het geluk, de vitaliteit en de ontwikkeling van je medewerkers. Door duurzame inzetbaarheid te stimuleren, zorg je dat je medewerkers hun hele arbeidsleven lang een passende rol kunnen vervullen. Wij geven je vijf praktische tips om de duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf te stimuleren! 

1. Stimuleer continue ontwikkeling 

Een leven lang leren houdt de kennis en vaardigheden van je medewerkers up-to-date. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat je medewerkers zich gewaardeerd voelen. Dit leidt tot hogere productiviteit en efficiëntie. Organiseer daarom regelmatig workshops en opleidingen voor je medewerkers en ga met ze in gesprek over hun ontwikkelingsbehoeften. Heb je behoefte aan extra coaching? Maak gebruik van de BOVAG/OOMT-loopbaancoaches voor extra begeleiding voor jou en je personeel. 

2. Bevorder gezonde leefgewoonten 

Gezonde medewerkers zijn productiever en minder vaak ziek. Daarom is het belangrijk om gezonde leefgewoonten te stimuleren. Dit doe je door bijvoorbeeld fruitmanden en gezonde snacks aan te bieden of lunchwandelingen te organiseren. Een extra tip van ons: overweeg een preventief medisch onderzoek (PMO). Hiermee krijg je inzicht in de algemene lichamelijke en mentale gezondheid van je medewerkers. Dit onderzoek biedt aanknopingspunten voor verdere gezondheidsbevordering en kan vaak (deels) vergoed worden door de zorgverzekeraar. 

3. Voer regelmatige gezondheidschecks uit 

Het monitoren van de gesteldheid van je medewerkers is belangrijk. Bied daarom regelmatig gezondheidschecks aan voor je medewerkers om hun gesteldheid en leefgewoonten te monitoren. Gezondheidschecks geven medewerkers handvatten voor een gezonder en fitter leven. Dit is niet alleen beter voor je medewerkers, maar komt ook hun inzetbaarheid ten goede komt. Win-win dus! Zo'n gezondheidscheck kun je voorbeeld doen via de BOVAG zorgpolis. In veel gevallen worden de kosten van een PMO volledig of deels vergoed worden. 

4. Boost de betrokkenheid 

Betrokken medewerkers voelen zich waardevoller en ervaren meer werkplezier. Daarnaast leidt betrokkenheid tot gezondere en productievere organisaties. Laat je medewerkers meedenken over het verbeteren van werkzaamheden en betrek ze bij de toekomstvisie van je bedrijf. Een ideeënbus kan helpen om suggesties te verzamelen en te bespreken tijdens werkoverleggen.  

5. Blijf in gesprek 

Zorg voor regelmatig contact met je medewerkers en bespreek niet alleen werkgerelateerde zaken, maar ook onderwerpen uit hun privéleven. Luister goed en wees flexibel; pas bijvoorbeeld werkzaamheden aan als iemand aangeeft dat het even niet lukt. Dit vergroot het gevoel van gezien en gehoord worden en dat draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid. 

Door deze tips toe te passen, bevorder je de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Op termijn leidt dit tot een gezondere en productievere werkomgeving en dat is wat iedere ondernemer toch wil? Wil je meer weten? Download dan onze whitepaper voor diepgaande inzichten en praktische tips. 

Aanbevolen artikelen

Het gevaar van Li-ion accu's en de wetgeving die je moet kennen
5 tips om de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers te bevorderen
Zorg dat je SCIOS Scope 10-certificaat op orde is!

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.