10 tips om veilig te internetten

Via het internet proberen kwaadwillenden op allerlei manieren toegang te krijgen tot jouw computer, tablet of mobiele telefoon om zo persoonlijke gegevens te onderscheppen. Deze 10 tips helpen je om je hiertegen te beschermen.

 1. Installeer een antivirusprogramma
  Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.
 2. Installeer steeds de software-updates
  Producenten van besturingssystemen, browsers en andere programma’s, zoals Microsoft Office, Adobe Reader en Oracle Java, brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te verhelpen.
 3. Gebruik sterke wachtwoorden
  Het is belangrijk om wachtwoorden te gebruiken die moeilijk te raden zijn, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of je wifinetwerk. Gebruik in je wachtwoord bijvoorbeeld grote letters, kleine letters en cijfers.
 4. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken
  Bij openbare en onbeveiligde wifinetwerken kunnen anderen mogelijk zien wat je op het internet doet en welke gegevens je verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens over netwerken die je niet kent of niet vertrouwt.
 5. Open geen berichten en bestanden die je niet vertrouwt
  Ontvang je onverwacht een bericht met een bijlage, (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? Ga hier dan niet op in, ook niet als je de afzender kent. Reageer alleen als je het bericht vertrouwt en het van de afzender verwachtte te krijgen.
 6. Installeer alleen apps via de officiële appstores
  Ook apps voor je mobiele telefoon of tablet kunnen malware bevatten. Installeer apps daarom alleen via de officiële appstores, zoals Google Play Store of iTunes, en gebruik geen illegale kopieën.
 7. Controleer het adres van websites
  Controleer het webadres (URL) en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt. Is er geen hangslotje? Vul dan geen gevoelige gegevens in op deze website.
 8. Sluit pop-ups in je browser af met Alt+F4
  Klik nooit op akkoord, ok, de ‘X’ of nee om een pop-up af te sluiten: je kunt hiermee per ongeluk malware installeren. Een pop-up kun je het beste afsluiten via de toetsencombinatie ‘Alt+F4’.
 9. Bedenk goed wat je met wie deelt op internet
  Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Geef dus nooit meer informatie dan nodig.
 10. Gebruik je gezond verstand
  Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Wees daarom alert als je iets niet vertrouwt of niet kent.

Het belang van back-ups

Soms gaat er wel eens iets mis met je computer, ook wanneer je deze tips goed opvolgt. Een virus kan je gegevens bijvoorbeeld wissen, of de harde schijf kan beschadigd raken. Als je een back-up hebt liggen, kan je toch nog bij een kopie van je gegevens. Back-ups kan je maken op externe, losgekoppelde gegevensdragers (zoals een dvd, USB-stick of een externe harde schrijf), die je op een andere locatie bewaart.

Meer weten over cybercrime?

Bekijk dan onze speciale pagina over cybercrime. Hier vind je allerlei artikelen over cybercrime en delen we ervaringen van ondernemers in de mobiliteitsbranche.

Bekijk al het nieuws

Nog niet gevonden wat je zocht?

Of stel je vraag via…

Heb je een vraag?
Neem dan contact met mij op of met een van mijn collega's.